Davos Dünya Ekonomik Forumu'na İran ile Suudi Arabistan arasındaki kavga damgasını vurdu.

Reuters'ten Paul Taylor'un haberine göre, yalnızca davetlilerin girebildiği bir toplantıda İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Türki el-Faysal arasında tartışma yaşandı.

Toplantı salonunun girişinde ikilinin el sıkışırken çekilen fotoğrafının dağıtılması engellenirken, toplantıda bu "sıcak" görüntünün de "buharlaştığı" vurgulandı.

Toplantıya katılanlardan biri, Zarif ile Faysal arasındaki tartışmayı "sağırlar diyaloğu" olarak nitelendirdi.

Toplantıya ikilinin yanı sıra 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İtalya ve Avusturya dışişleri bakanları ve Türkiye ile diğer Batılı ülkelerin temsilcileri katıldı.

Toplantıyı açan Mistura, Suriye krizindeki bütün dış aktörlerin bir çözüm istediğini, Cenevre barış görüşmeleri için şartların olgunlaştığını söyledi.

Ancak katılımcıların önemli bir bölümü, Rusya'nın Suriye'deki çatışmalara dahil olmasını sorgularken, Moskova ile Tahran'ın bir anlaşmayı gerçekten isteyip istemediklerinin soru işareti olduğunu belirtti.

İranlı bakan Zarif ise, ülkesinin siyasi çözümden yana olduğunun ve geçen sene Suriye müzakerelerine dahil olduklarında 4 maddelik bir plan önerdiklerinin altını çizdi.

Zarif, isim vermeden Suudi Arabistan'ı eleştirerek, bazı güçlerin tüm bölgede Sünni-Şii ayrımını desteklediğini söyledi.

Prens Türki'nin ise Zarif'e Arapça bir deyişle cevap vererek, "Söylediklerini beğeniyorum, ancak ne yaptığına baktığım zaman, hayret ediyorum" dedi.

Suriye lideri Beşar Esad'ı "kendi halkını katleden bir terörist" olarak nitelendiren Faysal, İran'ı da Suriye'de 10 bin asker bulundurmakla suçladı.

Bir katılımcı, Suudi prensin cevabının beklenenden sert olduğunu ve toplantıda bulunan bazı kimseleri "şok ettiğini" söyledi.

Zarif, Faysal'ın sözlerine cevap vermezken, Mistura hayıflanarak "3 yıldır Suriye hakkında konuşuyoruz ve hiçbir yol katedemedik" dedi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr