İzmir Demir Çelik'in (İZDEMİR), Aliağa’da yapımına devam ettiği termik santralin ikinci ünitesi için ÇED süreci tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İZDEMİR’in Aliağa’da kuracağı termik santralin ikinci ünitesi için gerçekleşen ÇED sürecinde "olumlu" kararını verdi.

Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, Horozgediği Köyü Hayıtlıdere mevkisinde yapılması planlanan ikinci ünite ilavesi için yaşanan süreçte Şehir Plancıları Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile bazı çevrecilerin açtığı davalar nedeniyle proje, "ÇED raporu olmadığı" gerekçesiyle durdurulmuştu. Mahkeme, planları iptal ettikten sonra şirket yeni planları yaparak ve eksikleri tamamlayarak bakanlığa sunmuştu.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi de, şu anda faaliyette olan tesisi geçtiğimiz aylarda çalışma ruhsatı bulunmadığı ve deneme izni almadığı gerekçesiyle mühürleyerek faaliyetini durdurmuştu. Geçici çalışma iznini daha sonra belediyeden alan şirket planları da yaparak sorunları giderdi.

Halk istemedi, odalar dava açtı, yargı durdurdu; Bakanlık vize verdi!

KEŞİFTE BAŞBAKAN FOTOĞRAFI

Tesisin önceki süreçte açılan davası ile ilgili geçtiğimiz haftalarda bilirkişi raporunun hazırlanması için keşif gerçekleştirilmişti. Üretim alanının uygun olmadığı, fabrika atıklarının doğaya salındığına dair görüşlerin aktarıldığı keşifte, Başbakan Ahmet Davutoğlu fotoğrafı tartışması gündeme gelmişti. Keşif tutanağının hazırlandığı toplantı salonunda İzmir Demir Çelik yetkilileri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu dergilerin yer alması tartışmalara neden olmuştu.

350 MİLYON LİRALIK YATIRIM

İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin 2011 yılında başladığı ve toplam yatırım tutarı 350 milyon doları bulan elektrik santralini Çinliler yapıyor. Santral tamamlandığında, Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık gelen 2,56 milyar kw/h elektriğin üretilmesi öngörülüyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr