Bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de metro ve havaalanında yaşanan bombalı saldırılar, ülkedeki siyasi duruma ilişkin kaygıları da artırdı.

BuzzFeed'den Mitch Prothero'nun haberine göre, Paris Katliamı'nın faillerinin Belçikalı olması, katliamdan sonra planlayıcıların polisin elinden kaçması, katliamın bir numaralı isimlerinden Salah Abdeslam'ın yakalanmasından 4 gün sonra ülkede bombaların patlaması, Belçika'nın yönetimine ve güvenliğine dair kuşkuları da artırdı.

Belçika'dan yüzlerce kişi Irak ve Suriye'de "cihada" katılırken, güvenlik yetkilileri yüzlerce kişinin de ülke içinde ve Avrupa çapında "tehdit listesinde" yer aldığını belirtti.

Ancak BuzzFeed'e geçen hafta, saldırılar olmadan önce konuşan bir Belçikalı yetkili, hükümetin küçüklüğü ve soruşturmaların çokluğuna işaret ederek, genellikle uluslararası cihat şebekelerine odaklandıklarını, ancak içerideki "terör şüphelilerini" izleyecek ve takip edecek altyapı ile insan gücüne sahip olmadıklarını ileri sürdü.

Belçika merkezli bir telekom firması olan Mobistar'da çalışan Andre isimli bir kişi ise, "Gerçek bir hükümetiniz olmadığında ve bürokrasiniz bölündüğünde, başınıza bunlar gelir" dedi.

Belçika, güneydeki Volonlar ve kuzeydeki Flamanlar arasında ayrım nedeniyle sürekli olarak siyasi kriz yaşıyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr