Obama yönetiminin en başından itibaren askeri ve stratejik odağını Asya-Pasifik'e kaydırmak isteyen ABD'ye bir itiraz da Avrupa'dan geldi.

The Guardian'ın haberine göre, Polonya Devlet Başkanı'nın dış politika danışmanı Krzysztof Szczerski, Rusya'nın Suriye operasyonunun ABD'nin yanlışını anlamasını sağladığını öne sürdü.

Washington'un odak noktasını Avrupa'dan kaydırarak Asya'ya gözünü diktiğini söyeyen Szczerski, bunun "stratejik bir yanlış" olduğunu savundu.

Danışman, Rusya'nın, yalnızca Ukrayna gibi eski Sovyet ülkelerindeki etkisini restore etmeye çalışmadığını, küresel olarak daha baskın bir askeri duruş sergilediğini söyledi.

Krzysztof Szczerski, Rusya'nın dar coğrafi sınırlarda hareket ettiğini düşünmenin yanlış olduğunu, Suriye harekâtının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Polonyalı danışman, ABD'nin NATO'nun doğu kanadına yönelik askeri yatırımlarını katlayacağını, bunun da uzun zamandan sonra ABD'nin Avrupa'ya geri döndüğünün ve Asya kararının yanlış olduğuna kanaat getirdiğinin bir işareti olduğunu belirtti.

Polonya, bir süredir Rusya'ya karşı NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesi gerektiğinin en ateşli savunucularından birisi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr