Bolu Valiliği ile TOBB arasında 6 Mayıs 2013'te imzalanan protokol ile ismi TOBB Kız Teknik ve Meslek Lisesi olarak karara bağlanan 24 derslikli okulun yapımı tamamlandı. Semerkant Mahallesi'ndeki tarihi SİT alanında 1942'de kurulan Zübeyde Hanım Kız Mesleki ve Teknik Lisesi'nin, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılından itibaren yeni okula taşınması kararlaştırıldı. 680 öğrencinin yeni okula taşınmasından sonra boşalacak eski okulun ise 2 yıl İmam Hatip Ortaokulu olarak kullanılmasına kara verildi. İmam Hatip Ortaokulu, 2 yıl sonra tamamlanacak kendi binasına geçecek.

Zübeyde Hanım Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleriyle birlikte okulun taşınması kararını protesto etti. Okulun önünde toplanan öğrenciler, 'Sen bizi el kızı mı sandın?', 'Zübeyde Hanım'ın kızlarıyız', 'Bolu’nun Zübeyde Hanım’a ihtiyacı var' yazılı dövizler taşıdı. Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Erkan Korkmaz, Atatürk'ün annesinin adının kaldırılmasına yönelik taşınma kararına tepki göstererek şöyle dedi:

"Meslek lisesi demek atölye demektir. TOBB tarafından yapılan ve meslek lisesi olarak planlanmış okulda neden tek bir atölye bile düşünülmemiştir. Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi, Bolu’nun kimliğinin bir parçasıdır, enkaz olmasına izin vermeyeceğiz. Çözüm önerimiz Kız Meslek Lisesi taleplerini tam karşılamak üzere, TOBB'un yaptırdığı okulumuzun ilimizde 2’nci bir kız meslek lisesi olmasıdır."

Valilikten yapılan açıklamada ise yeni yapılan okulun isminin, 'TOBB Zübeyde Hanım Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' olarak değiştirilmesi için TOBB'a başvurulduğu, olumlu cevap verilmemesi durumunda 'Zübeyde Hanım' isminin merkezdeki okullardan birine verilerek yaşatılacağı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr