Daha doğrusu daha kabul edilebilir bir tanımla otomatik oldu. Yani işe giren her çalışanın ikinci emekliliği olsun diye hükümet çalışanlara bir güzellik yaparak onları zorunlu olarak yeniden sigortaladı. Yani kendisi için bir şey düşünemeyen ve bu işe bütçe ayrımak istemeyen (!) yurttaşı ikinci emekliliği olsun diye zorunlu kıldı. Üstelik işveren hiçbir katkı ödemeyecek, kesintileri yurttaşın cebinden yapılacak.

Çalışanlar daha bunun getirisini götürüsünü tartışamadan ve şokunu atlatamadan şimdi de ek sağlık sigortası diyebileceğimiz bir sigortayı zorunlu kılmanın hazırlığında olduğu anlaşıldı.

Özeller için mi

Gerçi konuya yakın çevreler sözü edilen sigortanın çok da yeni olmadığını biliyor. Bir süre önce tamamlayıcı sağlık sigortası olarak gündeme gelen ancak istenen düzeyde tüm yurttaşların alabileceği küçük primlere dönüşemediği için sınırlı kalan tamamlayıcı sağlık sigortasının şimdi zorunlu olacağını öğreniyoruz.

Çalışmaya göre, tıpkı deprem ya da tarım sigortalarında olduğu gibi bir fon oluşacak devlet de buna bir miktar katkı yapacak ancak büyük olasılıkla büyük oranda yine çalışanların cebinden çıkacak bir miktar primle ki bunun ne kadar olacağı BES’teki gibi teleffuz edilmiş değil, normal koşullarda parasız alması gereken sağlık hizmetini alabilmesi sağlanacak.

Yanlış anlaşılmasın, yurttaş devlet kurumlarına gittiğinde zaten Genel Sağlık Sigortası (GSS) ödeyerek aldığı hizmetlerin yanı sıra devlet hastanelerinde hemen alamayacağı, özellerin yüzde 200 kadar istediği farkla verdiği sağlık hizmetleri için düşünülen tamamlayıcı sigorta ile de özel sağlık kuruluşlarına fark ödemeyecek. Ya da kamudan aldığı ancak fark ödemek zorunda kaldığı hizmetler için sigorta yaptıracak. Büyük olasılıkla yurttaşın ödemekte zorlandığı yüzde 200’lük farkı ödenir kılmanın bir yolu olarak gündeme geldi zorunlu uygulama.

Yani sağlık sorunu gündeme geldiğinde gereksinim duyarak ödemek zorunda kaldığı ücreti şimdi azar azar ödeyecek. Belki hiç ihtiyacı olmayacak ama ya olursa diye yaptırabileceği sigortayı şimdi zorunlu olarak yaptıracak gibi görünüyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr