Ilıksu mevkiinde bulunan ormanlık alanda 2011'de taşocağı kırma ve eleme tesisi açmak için çalışma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 'Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir' kararının ardından gerekli izinleri alan inşaat şirketi, 2 ay önce üretime başladı. Taşocağının çevrede yarattığı tahribat, havadan çekilen fotoğraflarda ortaya çıktı. Tesisin etrafa yaydığı toz ve gürültü de tepki çekti.
Taşocağının yakınındaki Saka Köyü'nün Muhtarı Kerim Çelik, taşocağının doğaya ve çevreye zarar verdiğini söyledi. Rahatsızlıklarını gerekli yerlere bildirmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını ifade eden Çelik, "Ağır tonajlı kamyonlarıyla bizim köy yolumuzu kullanıyorlar. Yolumuza zarar verdiler. Toz ve gürültüden şikayetçiyiz. Köyün hudutları içerisinde bu taşocağı. Yüzde 70 ormanın içinde olan bir köyümüz var ama malesef bu şekilde doğa katlediliyor" dedi. 

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan da taşocaklarının doğa tahribatında çok önemli olumsuz etkenler oluşturduğunu ifade etti. Taşocağının bulunduğu alanın ormanın içinde doğal güzellikleriyle bilinen bir yer olduğunu anlatan Aydan, "Bu işletmeler üretime başlamadan önce bir takım izinler alıyorlar. Keşke bu izinler verilmeseydi. Bu çalışma ormanın içinde doğal güzelliklerin olduğu yerde yapılıyor. Orada patlatmadan dolayı toprakta tahribat oluyor. Bunlar akarsularla ılıksuya kadar yağmur sularıyla geldiğini biliyoruz. Denize kadar akıyor topraklar. Bir anlamda erezyona da neden oluyor. Köye de çok yakın. İzin verenler bu izinleri tekrar gözden geçirmelerini ve denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürvekili Şenol Yücel ise tesisin işletme anında meydana gelebilecek çevresel etkiyi, insan sağlığını tehdit edebilecek faktörleri kontrol ettiklerini söyledi. Yücel, yetki alanları kapsamında olumsuz bir durum gördüklerinde para cezası ve işletmeyi kapatma gibi uygulamalarda bulunduklarını ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr