Malatya İdare Mahkemesi, 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi'nde boğazları kesilerek öldürülen 3 kişiden Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin ailesine, "hizmet kusuru" bulundukları gerekçesiyle, İçişleri Bakanlığı ile Malatya Valiliği tarafından 17 bin 320 TL maddi, 400 bin TL manevi tazminat olmak üzere toplam 417 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Malatya kent merkezindeki Zirve Yayınevi binasında, 18 Nisan 2007 tarihinde, elleri, kolları bağlandıktan sonra boğazları kesilerek öldürülen Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in aileleri, İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliği aleyhine, 2008 yılında, maddi ve manevi tazminat davaları açmıştı. Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın ve Uğur Yüksel'in babası İbrahim Yüksel, olayda hizmet kusuru bulunduğunu iddiasıyla avukat aracılığıyla, açtıkları davalarla farklı miktarlarla tazminat taleplerinde bulunmuşlardı.

Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, kendisi, çocukları Michael, Lucas, Miriam için toplam 90 bin TL'si maddi olmak üzere 630 bin TL tazminat talep etmişti.

Malatya İdare Mahkemesi'nde görülen bu davaya, İçişleri Bakanlığı ile Malatya Valiliği savunma verdi. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan savunmada özetle Zirve Yayınevi çalışanlarının öldürülmeden önce daha önce baskı ve şiddete maruz kaldıkları yönünde müracaatta bulunmadığını, olayın yaşanmasında idarelerin hizmet kusuruna dayalı herhangi bir eyleminin sebep olmadığı belirtildi. Olaya ilişkin ceza davasının devam ettiği ifade edilerek üçüncü şahısların suç niteliği taşıyan eylemlerinin idari hizmetin işleyişi ve ortay çıkan sonuç arasında illiyet bağını kestiği, kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince tazminle yükümlü tutulma gerektirecek hukuki nedenlerin de bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi savunuldu.

Mahkeme, Geske Ailesi'nin 630 bin TL'lik tazminat taleplerini kısmen kabul etti. Kararda, cinayet olayından maktul Geske'nin eşi ile yaşları 8, 11 ve 13 olan 3 çocuğunun derin bir elem ve ıstırap duyduklarının tartışmasız olduğu, duyulan acının karşılığı olarak davacılardan her biri için 100 bin TL olmak üzere manevi açıdan uğranılan 400 bin TL şeklinde 11 Nisan 2008 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi sonucuna varıldığı belirtildi. Bununla birlikte 17 bin 320 TL maddi tazminat ödenmesine karar verildi.

Susanna Geske'nin avukatı İbrahim Kalı, kararın ardından yaptığı açıklamada, öldürülenlerin yakınlarının 'hizmet kusuru' gerekçesiyle tazminat talebinde bulunduklarını söyledi. Malatya İdare Mahkemesi'nin tazminat kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesine dayandırdığını dile getirdi.

Avukat Kalı, Geske Ailesi gibi diğer 2 ailenin de maddi ve manevi tazminat almaya hak kazandığını ifade etti.

Olaya ilişkin ceza davası, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. 21 sanıklı davada 1 sanık tutuklu bulunuyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr