Malatya Ağır Ceza Mahkemesi, 9.5 yıl süren yargılama sonunda 4 sanığı “tasarlayarak öldürme” suçundan mahkûm ederken katliamı terör eylemi olarak görmedi ve terör örgütü suçundan beraatlarına karar verdi. Mahkeme kararında cinayetleri 5 kişinin planlayarak işlemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu ancak sanıkları azmettiren suç faillerinin ve örgütlerin ortaya çıkarılamadığı belirtilerek savcılığa örgütün bulunması için suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Müdahil avukatlar ise mahkemenin cinayeti işleyen 5 kişiyi bir örgüt saymamasını eleştirerek tepki gösterdi. Mahkeme ayrıca 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm ettiği sanıklarla ilgili tutuklama kararı vermemesi nedeniyle sanıklar cezaları Yargıtay’ca onanıncaya kadar elektronik kelepçeyle ev hapsinde olmaya devam edecek. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi’nde Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in misyonerlik yaptıkları için boğazlarının kesilerek öldürülmesi ile ilgili davanın 115. duruşmasında kararını açıkladı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da bulunduğu 16 sanığın “terör örgütü üyeliğinden” beraatına hükmeden heyet, “haberleşmenin gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik” suçlarından emekli Albay Mehmet Ülger’e 13 yıl 9 ay, Binbaşı Haydar Yeşil’e de 14 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verdi. Davanın sanığı ve tanığı İlker Çınar hakkında da çelişkili ifade verme ve sahte kimlik çıkarma gibi çeşitli suçlardan Malatya Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

‘Örgüt bulamadık!’

Mahkeme, adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Cuma Özdemir’i, “tasarlayarak öldürmek” suçundan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, hürriyeti sınırlama ve yağmaya teşebbüs suçlarından da 19 yıl 9 ay hapse mahkûm etti.

Mahkeme bu sanıkların işledikleri suçu “terör” suçu olarak değerlendirmedi ve bu suçlardan beraatlarına hükmetti. Mahkeme kararında “örgüt” konusunda şu değerlendirme yer aldı: “Her ne kadar mahkememizce adam öldürme ve bağlı eylemlerin sanıklar Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Emre Günaydın, Hamit Çeker ve Salih Gürler tarafından gerçekleştirildiği kabul edilerek bu sanıkların cezalandırılmaları yoluna gidilmiş ise de, olayın meydana geliş şekli dikkate alındığında eylemin sadece bu beş sanık tarafından planlanarak işlenmiş olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, yaklaşık 9 yıl süren uzun yargılamaya rağmen bu sanıkları azmettiren suç faillerinin ve/veya örgütlerin ortaya çıkarılamadığı anlaşılmakla olayın azmettiricileri ve planlayıcıları olan suç faillerinin ve/veya örgütlerin ortaya çıkarılabilmesi yönünden Malatya Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına...” Mahkemenin bu değerlendirmesine tepki gösteren avukat Ali Koç, “Mahkeme azmettiricileri bulamadığı için örgüt yok diyor ama 5 kişnin bir araya gelmesini de örgüt saymıyor.

Savcıların cinayet işleyenleri örgüt sayması için ne gerekiyor? Bundan başka örgüt aramanın mantığı yok” dedi. Ayrıca iddianamede sanıkların öldürme eylemini canavarca hisle veya eziyet çektirerek işledikleri belirtilmesine rağmen mahkemenin kısa kararında “canavarca hisle öldürmeye” değinilmedi. Mahkeme suçu terör olarak görmediği için sanıklar ölene kadar cezaevinde kalmaktan kurtuldu ve 36 yıl hapis yatarak tahliye olma olanağına kavuştu.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr