Şanlıurfa'da 5 çocuklu Güneş ailesinin 11 yaşındaki doğuştan işitme ve zihinsel engelli çocuğu İ.G., 4 yıldır çevreye zarar vermemesi için odada yapılan demir parmaklı kafeste tutuluyor.Durumu öğrenen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci'nin eşi Ayşe Ekinci'nin isteğiyle demir kafes odadan söküldü.


Hayati Harrani Mahallesi’nde yaşayan işsiz işitme engelli baba Haşim ile Zeliha Güneş çiftin doğuştan işitme ve zihinsel engelli çocukları İ.G., çevreye zarar vermemesi için ailesinin yaptırdığı demir kafeste 4 yıldır yatırılıyor.

Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcısı Ayten Uysal ile Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin eşi Ayşe Ekinci’nin mahalle ziyaretleri sırasında komşularının yardımıyla yaptırılan demir kafeste tutulan küçük çocuğun durumundan haberdar oldu. Engelli çocuğun odadaki kafeste hapsedilmesi görüntüsü üzerine gözyaşlarına boğulan belediye yetkilileri, aileye yardım elini uzatmak için çalışma başlattı. 5 çocuklarından İ.G.'in dışında İ.G ve Z.G'nin de engelli olduğu ailenin diğer çocukları A.G ve Ö.G'nin ise maddi imkansızlık nedeniyle okula gidemedikleri belirlendi.


Devlet tarafından sağlanan engelli maaşıyla 7 nüfuslu ailesinin geçindirmeye çalışan işitme engelli baba Haşim Güneş, evinde bulunan 1 yatakta eşi ve 4 çocuğuyla birlikte kaldığını, engelli oğlu İbrahim'i ise demir parmaklı kafese kilitleyerek uyuduklarını söyledi.


Çocuğunu evde tek başına bırakmaktan çok korktuğunu, sürekli kendisine ve çevresine zarar verdiği için vicdanı el vermediği halde kafese koymaktan başka çaresi kalmadığını ifade eden anne Zeliha Güneş ise, şunları söyledi:


"Benim eşim ve 3 çocuğum engelli"

Maddi durumum iyi değil. Çocuğum işitme ve zihinsel engellidir. Ben iş yaptığım zaman buraya koyuyorum. İşimi bitirdikten sonra dışarı çıkarıyorum. Sürekli buraya koymuyorum. Elektrikle oynuyor. Elektriğin çarpmasından korkuyorum. Ekmek yapıyorum. O zaman buraya koyuyorum. Buraya koymadığım zaman elbiselerini çıkartıyor, evi dağıtıyor. Rahat durmuyor. Ben diğer çocuklarla ilgilendiğimde veya evin işini yaptığımda mecburen onu kafese tutmak zorunda kalıyorum. Bir anne çocuğunu kafese kapatması kadar büyük bir acı yoktur. Sağ olsun başkanımızın eşi evimize ziyarete geldi. Bize yardım edeceklerinin sözünü verdi. Allah onlardan razı olsun."


KAFES SÖKÜLDÜ


Güneş ailesinin yaşadığı dram karşısında 2 gündür uyuyamadığını ifade eden Eyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin eşi Ayşe Ekinci, küçük İbrahim’e oyuncaklar getirerek, onu sevindirmeye çalıştı. Ekinci ilk olarak odada bulunan kafesin sökülmesini beraberinde gelen personelden istedi.  İnsanların çaresiz bir şekilde onur kırıcı bir durumda kalmasının üzüntüsünü yaşadığını belirten Ayşe Ekinci, "Sosyal sorumluk bilinciyle bizler, bu ailenin bütün temel ihtiyaçlarını ve gereçlerini yerine getirmek için çalışmalar başlattık. İbrahim’i ve kardeşlerini okula yazdırdık. Onlara her türlü desteği vermek için buradayız. İbrahim’in annesi çaresiz kalarak evladını bu şekilde muhafaza etmeye çalışıyor. Bizler ilk olarak İbrahim tedavi sürecini başlattık. Allah kimseye böyle acılar yaşatmasın" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr