ABD’de yayımlanmaya başladığı 2004 yılından bu yana izlenme rekoları kıran “The Biggest Loser (En büyük Kaybeden)” programıyla ilgili yayımlanan bir araştırma, acı gerçekleri su yüzüne çıkardı. Dünyanın en prestijli gazetelerinden The New York Times’da da geniş yer bulan araştırmanın sonuçları, ekranlara zayıf ve mutlu bir şekilde veda eden yarışmacıların neredeyse hepsinin eski kilolarına döndüklerini ve buna ek olarak bir de yarışma yüzünden tamir edilemez sağlık sorunlarıyla baş başa kaldıklarını ortaya koydu.

6 yıl takip

Araştırma, kendisinin de reality showlara karşı bir zayıflığı olduğunu belirten metabolizma uzmanı Dr. Kevin Hall’a ait. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’nde çalışan Dr. Hall, araştırmaya “En Büyük Kaybeden” programının 8. sezonunu izlerken karar vermiş. Araştırma şöyle gerçekleşti: “2009’da yayımlanan 8. sezonun sona ermesiyle başlayan araştırmada, 8. sezondaki 16 yarışmacıdan 14’ü 6 yıl boyunca takibe alındı. 6 yılın bitiminde yarışmacılar 3 gün süren sağlık kontrollerine katıldı. Bu kontrollerde, yarışmacıların hepsinin metabolizma ve hormon değerlerinde geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlar tespit edildi. Araştırmanın sonuçları, önceki gün Obezite dergisinde yayımlandı.

Gözlemlenen sorunlar arasında en dikkat çekeni metabolizmada meydana gelen kalıcı hasarlar. Yarışmada her gün yaklaşık 7 saati aşkın süre yoğun tempolu spor yapan yarışmacıların metabolizmaları, hem verdikleri ekstrem kilolar, hem de aniden oldukça azalan antrenman programları sebebiyle radikal bir düşüş yaşamış. Uzmanlara göre, dinlenme metabolizmasındaki bu düşüş beklenen bir değişim. Ancak, yarışmacıların zaman içersinde kilolarını geri almasına karşın metabolizmalarının kendisini tamir etmemesi hatta giderek yavaşlaması çok büyük bir sağlık sorununu işaret ediyor. Buna göre, yarışmacılar kendileriyle aynı değerlere sahip insanlara oranla ciddi ölçüde daha düşük metabolizma hızına sahipler.

Örneğin, 7 ay içerisinde 195 kilodan 86.6 kiloya düşen ve şu anda 130 kilo civarlarında seyreden sezon birincisi Danny Cahill’in metabolizması, şu anda kendisiyle aynı değerlere sahip sağlıklı bir insanın metabolizmasından daha yavaş çalışıyor. Cahill, eğer kendi kilosunu korumak istiyorsa günlük olarak 800 kalori daha az tüketmek zorunda. Yani bir diğer deyişle, Cahill’in normal bir beslenme düzenine geçmesi kilo almasına sebep oluyor.

Hormonlara zarar

Tekrar kilo alımın ardında yatan en büyük ikinci sebep ise, yarışmacıların açlık hissini kontrol eden hormonlarının neredeyse tamamının yokolması. Dr. Hall’ün araştırmasının yanı sıra, daha önce de yapılmış birçok araştırma, kısa süre zarfında aşırı kilo kaybının, başta leptin olmak üzere açlık kontrolünde etkili olan birçok hormonun üretiminde kalıcı hasara yol açtığını kanıtladı. Bu beş hormonun eksikliği durumunda ise kişi kendisini sürekli aç hissediyor ve normalden fazla yemek tüketiyor.

Yarışmaya 201 kiloyken katılıp 131 kilo ile ayrılan 36 yaşındaki Sean Algair şu anda 204 kilo. Algair, bu kilosunu korumak için aynı değerlere sahip sağlıklı bir insandan 458 kalori daha az tüketmek zorunda. Araştırma sonucunda sağlığındaki hasarlar karşında şoka uğradığını belirten ve ‘aldatılmış’ hissetiğini söyleyen Algair, yarışmadan ona kalan sorunlar için “müebbet cezasına çarptırılmak gibi” diyor.

14’te bir istisna

8. sezonda yarışan ve yarışmadan sonra kilo vermeye devam eden tek bir yarışmacı var. Erinn Egbert, 119 kilo başladığı yarışmadan 79 kilo ile ayrılmış. Şu anda 70 kilo olan Egbert, gösterdiği yoğun çaba sayesinde kilosunu korumayı başardığını söylüyor.

Bu nasıl yarışma?

Sezon birincisi Cahill, yarışmaya 3 kez başvurduktan sonra kabul edildiğini söylüyor. Cahill’in anlattıklarına göre, yarışma başlamadan önce yarışmacılara tempoyu kaldırıp kaldıramayacaklarını belirlemek üzere birçok tıbbi test yapılıyor. Daha sonrasında yarışmacılara kalori takip cihazları veriliyor. Onlardan günlük 8 -9 bin arası kalori harcayacak şekilde spor yapmaları isteniyor. Bu da yaklaşık 7 saatlik yoğun tempolu antreman anlamına geliyor. Bu sürede yarışmacılara terlerken kaybettikleri tuz için elektrolit tabletler veriliyor. Daha sonrasında yarışmacılar dört ay boyunca kendi kendilerine kilo vermeleri için evlerine gönderiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr