Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, zatürre ile ilgili bilgiler verdi. Zatürrenin, akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıktığını, günlük yaşam sırasında görülebilen ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalık olduğunu belirten Ece, “Ağır geçen grip hastalığı zatürreye ortam hazırlar, vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında da zatürre ortaya çıkar” dedi.

Ece, zatürrenin tedavisi için, “Tedavide antibiyotikler, gerekirse antiviral ajanlar, ateş düşürücüler kullanılması, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, yatak istirahati, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ile hastanın çok iyi beslenmesi gerekir” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Zatürreye neden olan bu mikropların kişiden kişiye, yakın temas sonucu bulaştığını aktaran Ece, “Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu hâlde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. Alkol uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat şartları, ağır grip zemin hazırlayan etmenlerdendir” ifadelerini kullandı.

Nasıl korunmak gerektiği ile ilgili Ece, "Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, grip virüsüne yakalanmış insanların öksürme ve hapşırmaları ile ortama saçtıkları virüslerden korunmak için maske kullanmak en etkili yoldur. Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi tedbirlerle gripten korunmak mümkün olabilir. Stres, vücut direncini azalttığı için hastalıklara da zemin hazırlayan en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir. Sigara içmemek, düzenli uyumak, alınacak diğer önlemler arasında sayılabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr