İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, dün sürpriz şekilde Ankara’ya geldi. New York dönüşünde gayrıresmi olarak Ankara’ya gelen Zarif, önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha sonra da Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Çavuşoğlu’nun bir süre önce yaptığı Tahran ziyareti gibi Zarif’in Ankara ziyareti de basından uzak gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, temaslarda bulunmak üzere gittiği New York’tan dönüşünde Ankara’ya geldi. Zarif’in gayrı resmi ziyareti sabah saatleride duyurulan Başbakan Binali Yıldırım’ın günlük resmi programı ile duyuruldu. Dışişleri Bakanlığı ise bir süre ziyareti gizledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre dün sabah saatlerinde gerçekleşen Çavuşoğlu- Zarif görüşmesinde ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Zarif daha sonra Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım ile bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarından edilen bilgiye göre ise Yıldırım Zarif’e İran’la ikili işbirliğinin geliştirilmesinin hükümet programında yer aldığını söyledi. Yıldırım, İran ile enerji, ikili ticaret, ulaştırma ve taşımacılık gibi alanlarda işbirliğini daha da ileri bir seviyeye taşımayı istediğini dile getirdi. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise İran olarak ülkemizle yakın siyasi diyaloğu sürdürme ve her alandaki ilişkilerimizi geliştirme konusunda kendilerinin de aynı iradeyi paylaştıklarını belirtmişti. Söz konusu ikili konuların yanısıra görüşmede başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeler üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu. Fırat Kalkanı Operasyonu sürerken düzenlenen Çavuşoğlu’nun Tahran ziyareti de Zarif’in dünkü Ankara ziyareti gibi basından uzak gerçekleşmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr