İlçedeki sokak köpeklerinin barınma, tedavi ve rehabilitesi için kurulan Alanya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ile Demirtaş Sahipsiz Hayvan Barınağı, Avrupa'da hizmet veren Hayvan Sevgisi Derneği ile yaptığı protokol ile yurt dışında da hayvan sahiplendiriyor. Alanya'da yerleşik yaşayanlar başta olmak üzere derneğin internet üzerinden yaptığı sahiplendirme sistemiyle Almanya, Avusturya, ABD, İrlanda, İsviçre, Finlandiya ve Ukrayna gibi birçok ülkede hayvanlar sahiplendiriliyor. Bürokratik işlemlerin Alanya Belediyesi Veterinerlik Müdürlüğü tarafından yürütülen yurt dışı sahiplendirmesi için yasal prosedür 4 ayda tamamlanıyor. Prosedürün ardından, çoğunluğunu köpeklerin oluşturduğu hayvanlar ya dernek gönüllüleri tarafından götürülüyor, ya da yurtdışından gelen yeni sahipleri teslim alınıyor.

HİZMETE 2004 YILINDA BAŞLADI

Alanya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali Yavuz, barınağın hizmet vermeye başladığı 2004 yılından bu yana 1392 hayvan sahiplendirdiklerini, bunun 700'ünü yurt dışına gönderilenlerin oluşturduğunu söyledi. Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ilişkin yükümlülükleri yerine getirenlere hayvanları sahiplendirdiklerini kaydeden Ali Yavuz, "2004 yılında 80 hayvanla başladığımız gönüllü sahiplendirme bugün 1392 sayısına ulaştı. Bu rakamın 711'i yurtdışına gerçekleşti. Son 3 yılda ise yurtdışına gönüllü sahiplendirme sayımız 69'u buldu. Bu yılın ilk 6 ayında ise bu sayı 11" dedi.

GÖNÜLLÜLER KÖPRÜ OLUYOR

Alanya Belediyesi veteriner hekimi Hasan Eşit, yurtdışı hayvan sahiplendirilmesinde tüm yasal prosedürün belediye tarafından yapıldığını aktararak, "Kuduz aşısı yapılıp 30 gün bekletiliyor. Ardından Türkiye Veteriner Merkez Laboratuvarı'nda 'kuduz titrasyon testi' yapılıyor. Bu testlerin ardından 3 ay bekleme süresi geliyor. Sonrasında gereken belgeler ve pasaportun hazırlanmasının ardından gönüllüler aracılığıyla veya bizzat hayvan severin gelmesiyle yurtdışındaki yeni yuvalarına gönderilmektedir" diye konuştu.

ÖNCELİK HAYVAN HAKKI

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar da yurt dışına hayvan sahiplendirmenin çok sıkı denetimlerle yapıldığını anlattı. Bu denetimlerin müdürlükleri tarafından gerçekleştirildiğini, büyük titizlikle uluslararası tüm gerekliliklerin yerine getirildiğini belirten Rüzgar, önceliğin hayvanın sağlığı, hakları ve en iyi şartlarda barınmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

"HAYVANLAR SOKAKTA KALMIYOR"

Almanya'dan gelerek Alanya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi'nden köpek sahiplenen Petra Will, "Ben Hayvan Sevgisi Derneği'nin Almanya'da üyesiyim. Buradan hayvan sahiplendim. Şimdi de Almanya'dan bir hayvanseverin köpeğini ulaştırmak için buradayım. Böyle bir projenin olmasından ve hayvanların sahiplendirilmesinden mutluyum. Bu ülkeler arası proje sayesinde birçok ülkede hayvanlar sokakta kalmıyor ve gönüllüler sayesinde daha kaliteli bir hayata kavuşuyorlar" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr