Piyasalara göre, Yunan bankalarının "acil" yerine "olağan" kaynak kullanma olanağını kullanmasına izin verilmesi, Yunan ekonomisinin normalleşme sürecinde ilerlediğine işaret ediyor.

Avrupa Merkez Bankası'ndan, Yunan bankalarına ucuz kaynak kullanma iznine ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Yunanistan'da hükümet Avrupa İstikrar Mekanizması'nın makroekonomik uyum programını uyguluyor. Yunanistan'da, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kabul edilen koşullara uyumun süreceğini öngörüyoruz" denildi.

Piyasalarda yapılan yorumlara göre, bu karar Yunan bankalarının fonlama maliyetini azaltacak ve daha karlı çalışarak ekonomiye daha çok kaynak aktarabilecekler. Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarının tekrar olağan fon sağlamaya erişimine izin vermesinin ardından Yunanistan'a bir sonraki mali yardım dilimi de serbest bırakılıyor.

Yunan finans çevrelerinde ise, Avrupa Merkez Bankası’nın Birleşik Krallık’taki referandumdan 24 saat önce tutum değiştirmesi, Yunanistan Banka Sistemi’ni desteklemek ve borsayı yatıştırmak doğrultusunda yapılmış bir hareket olarak düşünülüyor.

Buna göre, Yunan bankalarına tanınan bu kolaylık, bankaların acil nakit desteğinden (ELA - Emergency Liquidity Assistance) bağlarını koparmalarını kolaylaştıracak.

Bu adım ile birlikte ilk aşamada Yuanan bankalarının ELA’ya olan bağımlılıklarının yaklaşık 55-56 milyar euro düşmesi bekleniyor. Dünkü gelişmelerden sonra bankaların şimdiye kadar uyguladıkları sermaye kontrolü sisteminde de değişiklikler getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr