Reuters'ın aktardığı habere göre, Suriye'nin kuzeyinde ‘federal sistemi kuracak meclisin başkanı’ olarak bahsettiği Hediye Yusuf “Federal sistemi kuracak meclisin ekim ayı başında toplanması kararı aldık ve Suriye’nin kuzeyindeki yönetim sistemimizi ilan edeceğiz” dediğini aktardı.

Yusuf, kısa süre önce Cerablus’a ‘Fırat Kalkanı’ adıyla operasyon başlatan ve YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesini isteyen Türkiye’nin kararlarında ne derece etkili olacağınaysa, “Türkiye’nin müdahalesi bizi engellemeyecek” iddiasında bulundu.

"Menbiç de federal sisteme katılacak"

Ajansa göre, Kürt yetkililer, yeni sistemin şu anki özerk yönetimi hem genişletip hem de derinleştireceği görüşünde; ayrıca daha önce IŞİD’den ele geçirilen bölgelerin de sisteme dahil edilmesi amaçlanıyor.

Yusuf, geçtiğimiz ay YPG’nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ele geçirdiği Menbiç’in de federal sistem içinde olacağını söyledi: “Bizim görüşümüze göre… Menbiç halkı federal sisteme katılmak ve kabul etmek için istekli. Menbiç’in federal sistemin sınırları içerisine katılacağına inanıyorum.”

Reuters: YPG ateş açtı, çatışma çıktı

‘Geri adım atmayacağız’

ABD ilk defa mart ayında açıklanan federal sistem kurulması planlarına karşı çıkmıştı. Yusuf, Kürt grupların ve müttefiklerin kantonları birbirine bağlama hedefinden de vazgeçmediğini belirtti.

Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin kantonuna ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Yusuf, “Bundan geri adım atmayacağız” dedi.

Reuters’in haberine göre toplumsal kontrat olarak da adlandırılan anayasa Yusuf başkanlığındaki 151 üyeli meclisin onayına sunulacak. Anayasanın ardından yerel seçimlerin yapılabilmesi için yasal hazırlık başlayacak, akabinde bölgesel seçimlere hazırlanılacak.

Yusuf, anayasa taslağında Türkiye sınırındaki Kamışlı kentinin yeni federal bölgenin başkenti olarak belirlendiğini söyledi.

Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerden bir kumandan Reuters’a bu hafta yaptığı bir açıklamada YPG’nin geri çekilmemesinden dolayı Menbiç için çatışmaların yakında başlamasını beklediğini ifade etmişti.

Yusuf, “Türklerin, güçlerimize yönelik herhangi bir saldırısına kesinlikle karşılık verilecektir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr