ABD Başkanı sıfatıyla Almanya’ya son ziyaretini yapan Barack Obama, Başbakan Angela Merkel’le görüşmenin ardından Britanya, Fransa ve İtalya liderleriyle toplantı düzenledi. IŞİD’le savaşa odaklı toplantı öncesi konuşan Obama, örgütü “uluslarımıza yönelik en acil tehdit” diye niteledi. “Suriye’de az sayıda Amerikan özel operasyon kuvvetleri sahada faaliyet gösteriyor. Onların uzmanlığı yerel güçlerin kritik bölgelerden IŞİD’i atmasında kilit rol oynadı” diyen Obama, “Bu başarıdan hareketle ivmeyi artırmak için Suriye’ye ilave 250 Amerikan personeli konuşlanmasını onayladım” açıklamasını yaptı. “Sahadaki savaşa liderlik etmeyecekler, ama yerel güçlere eğitim verip yardımcı olacaklar” diye ekledi. Takviyeyle birlikte ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının 300’e çıkacağı sanılıyor. Cephe hattına yakın bir alanda konuşlandırılacak grupta özel kuvvetlerin yanı sıra istihbarat, lojistik, sıhhiye ekipleri de olacak.

Kobani'ye gelecek ABD askerleri cephede savaşmayacak

Demokratik Suriye Güçleri sözcülerinden Tackir Kobani, Sputnik’e verdiği röportajda ABD askerlerin kısa süre içinde Kobani’ye gelmesi beklendiğini kaydetti.

“250 ABD askeri IŞİD ile mücadele eden Demokratik Suriye Güçleri’ne yardım ve onlara askeri danışmanlık konusunda destek olacak. ABD askerleri bizim güçlere ağır silah eğitimi verecek. Bunlar cephede savaşmayacaklar. Bazı ABD Askerleri ise cephede IŞİD’e karşı savaşıyorlar” diyen Kobani, askerlerin silahlarıyla birlikte geleceğini belirtti.

Askerler Tışrin Barajı ve Ğerebışk'taki ABD üslerine yerleştirilecek

Kobani sözlerine şöyle sürdürdü: “Gelecek askerler Kobani’nin güneyinde yer alan Tışrin barajı çevresindeki ABD üssüne yerleşecekler. Zaten ABD askerleri birkaç aydır Tışrin barajı çevresinde varlar. Bir kısım asker ise Kobani güneyindeki Ğerebışk köyünde bulunan üsse yerleştirilecek. ABD’nin Ğerebışk köyünde de üssü var. Bu askerler kısa süreliğine gelmeyecek. Biz gelecek olmalarından memnuniyet duyuyoruz. IŞİD ile herkes mücadele etmeli.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr