Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, şirketlerin karar mekanizmalarında toplumsal cinsiyet dengesinin iyileşmesini ve şirketlerin yönetim kurullarında ve üst yönetiminde kadın oranının yüzde 30’a yükseltilmesini amaçlayan, Yüzde 30 Kulübü’nün Türkiye kampanyasını başlattı. Başlangıç yeri İngiltere olan proje, aralarında İrlanda, ABD, Kanada, G. Afrika, Malezya’nın da olduğu birçok ülkede uygulanıyor. Proje ile Türkiye’de şu anda yönetim kurullarında yüzde 14 olan kadın oranı 2025’e kadar yüzde 30’a çıkarılacak.

Başarının anahtarı

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat, halka açık şirketlere atanan bağımsız üyelerin kadınlardan da seçilmesini istediklerini belirtti. 300’e yakın kadını eğittiklerini anlatan Ararat, 2 yılda 15 kadının atamasının yapıldığını dile getirdi Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kurulu Başkanı, Akkök Holding Üst Yöneticisi (CEO), Ahmet Cemal Dördüncü ise “Şirket bünyesinde cinsiyet dengesini kurmak şirketleri daha başarılı bir konuma, yönetim kurullarını daha etkin bir hale getirecektir” dedi. Yüzde 30 Kulübü İngiltere Yönlendirme Komitesi Üyesi ve Big Lottery Fund Yönetim Kurulu Üyesi Elizabeth Passey, 2010’da başlatılan proje kapsamında yönetim kurulu başkanları ve üst yöneticilerin daha iyi bir toplumsal cinsiyet dengesi için harekete geçtiğini söyledi.

Yarısı aileden

2012’de kadınların yönetim kurullarındaki temsil oranının yüzde 11.7 olduğunu, aradan geçen sürede bunun yüzde 14’e çıkarıldığını ifade eden Melsa Ararat, “Türkiye’deki şirketlerde yönetim kurullarında yer alan kadınların yüzde 50’si şirketi yöneten ailenin mensubu. Erkeklerde ise aile mensupluğu oranı yüzde 25’lerde” dedi. Ararat, veri tabanlarındaki kadınları şirketlere daha iyi tanıtacaklarını söyledi. Ararat, BIST 100’deki şirketlerdeki üst yönetimde yer alan kadınlar ile İngiltere’de FTSE 100’deki kadınların belli sürelerde gözlemci olarak değiştirilmesini önereceklerini ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr