Değişecek modelle YÖK’ün üstünde bir planlama kurulu oluşturmasının planlandığını açıklayan Saraç şöyle konuştu, “Millete hesap veren bir kurumsal yapının belirlemesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı YÖK’ün üstünde bir yönlendirme, planlama kurulunun oluşmasında fayda görüyoruz. Bir diğer çalışma da, idari ve mali açıdan bağımsız bir kalite kurulunun oluşması.”

Pilot üniversiteler

Yeni yasayla, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının bölgesel kalkımda odaklı bir yapıda hareket etmesinin hedeflendiğinin altını çizen Saraç, ilk etapta seçilecek beş pilot üniversite ile bölgesel uzmanlaşma konusunda çalışacaklarını kaydetti. Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belirlenen bölgenin ihtiyaçları ve o bölgenin güçlü yönleri çerçevesinde, seçilen üniversitelerin nerede uzmanlaşacağına yönelik karar alacağız. ‘Biz tarım bölgesiyiz, ziraat fakültesi ya da su ürünleri fakültesi kurulması lazım’ benzeri teklifler geldiğinde Kalkınma Bakanlığı’nın planlamalarını dikkate alacağız.”

Seçilen üniversitelere kadro ve fon desteği sağlanacağının da altını çizen Saraç, uzun vadede tüm üniversitelerin ön lisans, lisans ve yüksek lisans alanında güçlü yönlerinin öne çıkarılacağı bir yapının oluşturulacağını da vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr