YÖK, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği Barış için Akademisyenler bildirgesine imza atanlar için harekete geçti.

17 üniversiteden 35 akademisyenle ilgili soruşturmalar YÖK’e iletildi. YÖK, akademisyenleri 20 Temmuz’da savunma için çağırdı.

35 akademisyen hakkında hazırlanan dosyalarda “devlet memurluğundan çıkarma cezasının” önerildiği belirtildi. Ancak disiplin soruşturması dosyaları üzerinde bir “hukuk krizinin” yaşandığı ifade edildi. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce aldığı bir karara göre, YÖK’ün disiplin yönetmeliği hükümlerine göre soruşturma başlatması ve soruşturma sonucuna göre disiplin cezası vermesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Buna karşı ise soruşturmaların disiplin yönetmeliği üzerinden değil 657 sayısı Devlet Memurları Yasası’na göre yürütülmesi formülü geliştirildi. Akademisyenler, kendileri hakkındaki disiplin dosyasının Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilen disiplin hükümleri doğrultusunda oluşturulduğunu, bunun da daha “işin başından hukuksuzluk” anlamına geleceğini vurgulayacakları bildirildi.

Yasa komisyonda

Söz konusu AYM kararı gereğince, disiplin hükümlerinin YÖK Yasası’na eklenmesini içeren yasa tasarısı dün TBMM Eğitim Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Tasarı, YÖK Başkanı’na akademisyenler için aylıktan veya ücretten kesme, kademe durduma, kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren tüm eylemlerle ilgili doğrudan soruşturma açma yetkisi veriliyor. Yasanın 20 Temmuz’daki YÖK Yüksek Disiplin Kurulu’na kadar kabul edilmesi durumunda hukuk krizinin aşılacağı ifade ediliyor. YÖK’ün bu yetkiye tasarının ilk halindeki şekliyle de itiraz ettiği, ancak düzenlemenin Milli Eğitim Bakanlığı’nda ya da Bakanlar Kurulu’nda hazırlandığı ifade ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr