Başbakan Binali Yıldırım, referandum kampanyasında Anadolu’daki ilk mitingini Amasya’da düzenledi. Yıldırım, Amasyalılara “Sizin o gün, 1919’da burada dediğiniz evetle birlikte Cumhuriyet kuruldu” ifadeleri ile seslendi. Yıldırım yeni anayasanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için yapıldığı eleştirilerine, “Anayasa Erdoğan için değil ‘her doğan’ içindir. Bizim benlik davamız yok” dedi.

‘Ona da yer var’

Yıldırım, ‘tek adam’ eleştirilerine karşı “İki tane belediye başkanı mı var Amasya’da? Yani Kılıçdaroğlu’nun hatırı için bir tane daha cumhurbaşkanı mı seçelim? İstiyorsa gelsin muavin olsun. Ona da yer var bu sistemde. Kıskanma ne olur biraz daha çalış senin de olur. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan millet” diye konuştu.

Yıldırım, referandum kampanyasında Ankara Kazan mitinginin ardından Anadolu’daki ilk mitingini dün Amasya’da yaptı. Amasya’da 2011 seçimlerinde sandıktan yüzde 52.3 oyla çıkan AKP, 7 Haziran’da oy oranlarını yüzde 45.8’e düşürdü. 1 Kasım seçimlerinde ise yüzde 49.5 oy aldı. AKP’nin referandum ortağı MHP ise son üç genel seçimde 16 puan kaybetti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Amasya’dan Tayyip Erdoğan’a yüzde 56, Ekmeleddin İhsanoğlu’na yüzde 42 oy çıktı. Yıldırım; Amasya Yavuz Selim Meydanı’na Erdoğan’ın oylarını korumak, partisinin yüzde 50’nin altındaki oylarını arttırmak ve “evet ortağı” MHP’nin tabanını hareketlendirmek için çıktı. Ancak meydanda çok büyük ve coşkulu bir kalabalığın olmadığı görüldü. Meydanda darbe girişimi temalı pankartlardan birinde “Biz hayır hakkımızı 15 Temmuz’da kullandık, tabii ki evet” ifadelerinin yer alması dikkat çekti. Bir ellerinde Türk Bayrağı ve AKP bayrağı tutan meydandaki yurttaşların bazılarının diğer elleri ile bozkurt işareti yaptıkları görüldü.

İdam talebine 16 Nisan yanıtı

Yıldırım, Kılıçdaroğlu eleştirilerinin ardından meydandan yükselen “idam isteriz” taleplerine “Hele bir 16 Nisan’ı görelim” yanıtını verdi. “Tek adam” diyorlar. İki tane belediye başkanı mı var Amasya’da? Yani Kılıçdaroğlu’nun hatırı için bir tane daha cumhurbaşkanı mı seçelim? istiyorsa gelsin muavin olsun. Ona da yer var bu sistemde. Kıskanma ne olur biraz daha çalış senin de olur. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan millet.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr