Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından Ankara'dan İstanbul'a başlattığı "Adalet Yürüyüşü'' hakkında konuştu. Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Sayın Kılıçdaroğlu ne için yürüyor? Ben Enis Berberoğlu'nu ziyarete gidiyor diye duydum. Oraya gitmek için bu sıcakta mübarek ramazan günü yürümeye lüzum yok ki. Hızlı trenle gidebilir. Hem de hızlı trenle gidebilir. Niye eziyet ediyor kendine. Sokakta adalet aranmaz. Türkiye bir hukuk devleti. Dolayısıyla birinci mahkeme bir karar vermiş. Bunun daha hak arama yolları devam ediyor. Yargı yolu süreçleri tamamlanmış değil. Mahkemelerin verdiği kararı beğenmesek de saygı göstermemiz lazım. Adalet sokakta aranmaz.

''KILIÇDAROĞLU ŞUNU UNUTMUŞ GÖZÜKÜYOR...''

Sayın Kılıçdaroğlu şunu unutmuş gözüküyor, şimdi milletvekiline sahip çıkmasını normal karşılayabiliriz ama unutmasın ki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu dokunulmazlıklar kaldırılırken, Enis Berberoğlu da dahil, kalkması yönünde olumlu oy kullanan Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Bütün partilerin, HDP hariç, oylarıyla dokunulmazlıklar kalkmıştır. Dolayısıyla bu dokunulmazlıkların kalkmasının sonucunun yargılama olacağını Sayın Kılıçdaroğlu baştan biliyor. Onun için şu anda gösterdiği tepki çok anlamlı değil, doğru da değil.

''SOKAKTA ÇÖZÜM ARAMAK EN HAFİFİNDEN SORUMSUZLUKTUR''

Sokakta ülkemizi dünya aleme şikayet etmek anamuhalefet partisine yakışan bir şey değil. Çözüm aranacaksa çözüm yeri Meclis. Meclis'te her türlü mesele konuşulur, hukuk içinde ne çözüm bulunacaksa bulunur. Sokağa davet etmek, sokakta çözüm aramak en hafifinden sorumsuzluktur.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Bahçeli'nin açıklamaları gayet sağduyulu devlet adamına yakışır açıklamalardır.

"CHP YÖNETİCİLERİYLE YAKIN TEMAS DEVAM EDİYOR" 

Bu ihtimal uzak değil. Sokağa indiğiniz zaman provokasyonlar her zaman beklenebilir. Ancak İçişleri Bakanımız konuyu yakından takip ediyor. Gerekli güvenlik tedbirlerini almış durumda. CHP yöneticileriyle de bu konuda yakın temaslar devam ediyor. Ümit ederim ki bu meseleye artık burada son verirler. Sokakta hak arandığını görünmüş değil. Bu yol yol değildir bu işten vazgeçmesini tavsiye ediyorum.'' 

Bakan Bozdağ: Suç

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Adalet Yürüyüşü”ne karşı yazılı bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının endişe verici olduğunu iddia eden Bozdağ, şu ifadeleri kullandı: “Mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını temin eden bu kural ve kısıtlamalar, herkes için olduğu gibi, hiç kuşkusuz, Kılıçdaroğlu için de geçerli ve bağlayıcıdır. Demokratik bir hukuk devletinde, yargı ve yargı kararları elbette eleştirilebilir. Ancak kararı eleştirmek yerine, kararı veren yargı mensuplarını hedef göstermek, tahkir, tezyif ve tehdit etmek, ahlaki değildir; demokratik bir hak olan eleştiri hiç değildir; aksine kanunun tanımladığı açık suçlardandır. Kendi kuralları içinde işleyen yargılama süreçlerine müdahale hevesi, ne Türkiye’ye fayda getirir, ne de ısrarla sürdürülen hazin muhalefete bir seviye kazandırır.”

 

PROVOKASYONA DAVET

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Başbakan’ın açıklamalarını çok haklı buluyorum. Söylediklerini çok normal karşılıyorum, kızmıyorum” dedi. Tekin, “İtaatçi bir insandan böyle bir cümle çıkması son derece doğaldır” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Bülent Tezcan ise, CHP’nin ‘Adalet Yürüyüşü’ne yönelik yapılan açıklamaları eleştirerek, “Dün Sayın Bahçeli, provokasyona işaret etmişti. Bugün de Sayın Başbakan, bir provokasyon ihtimalinden söz ediyor. Biz, çok iyi biliyoruz bu sözlerin ne anlama gelebileceğini. Bu sözler, provokasyona davet niteliği taşıyabilecek sözlerdir. Sorumlu makamlarda olanlar, siyasi parti genel başkanları ve özellikle Başbakan’ın söylediği sözü 40 kere düşünüp, bir kere söylemesi gerekir” dedi. Yıldırım’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik ‘’Yürüyor, kendisine eziyet ediyor’’ sözlerine de tepki gösteren Tezcan, “Biz en fazla kendimize eziyet ederiz. Biz sizin gibi millete eziyet etmeyiz. Milletle alay etmenin hesabını millet soracak’’ diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr