Erfelek İlçesi Salı Köyü'nde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi Sema Aydın, yıllardır eşiyle birlikte bal üretimi yapıyor. Bu sezon havaların sıcak olması, kurak geçmesi nedeniyle bal üretiminde azalma olduğunu söyleyen Aydın, "Daha önce 400-500 kilo kestane balı üretimi yapıyorduk. Geçimimizi bal ile sağlıyoruz. Eşimli birlikte çalışıyoruz. 56 kovan arımız var. Köyümüz doğası ve çiçek yapısı açısından Karadeniz bölgesinin en iyi ve en çok çeşidi olan bir bölge. Köyümüz kestane balı üretimi açısından oldukça zengin bir köy. Bir çok hastalığa da iyi geldiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Bu yıl havaların çok sıcak geçmesi nedeniyle biraz rekolte düştü. Ama yine de iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum" dedi.

Kestane balının kilosunun 150 TL olduğunu ifade eden Sema Aydın, "Köyümüzde, her taraf kestane ağacı var. Arının bal yapabilmesi için bal yapacağı ürüne yakın olması gerekiyor, ne kadar yakınsa arı da o kadar hızlı gidip geliyor. Bu güne kadar Sinop'ta arıcılıkla fazla uğraşılmadığı için fazla bilinmiyor. Özellikle Salı Köyü'nde kestane balı üretimi açısından oldukça zengin bir köy, bunu da biz iyi değerlendirdik" diye konuştu.

Sinop Arıcılar Başkanı Hasan Ege ise, "Sinop'ta kovanlar kestane balı yetiştiriciliğiyle uğraşan arıcıların yüzde 5'i kovanlarının açtı, kalan yüzde 95’i ise henüz kovanlarını açmadılar. Ondan dolayı Sinop’un kestane balı yetiştiriciliği konusunda rekortesinin ne kadar olabileceğini söylemek güç. Ağustos'un sonuna doğru ne kadar bal ürettiğimizi görebiliriz. İlimiz özellikle kestane balı üretiminde oldukça iyi durumda" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr