Uğur Okulları Akademik Kurulu’nun sorular üzerinde yaptığı değerlendirme şöyle:

Türkçe: Önceki yıllara oranla Dil Bilgisi sorularının sayısında artma olduğu söylenebilir. paragraf sorularının geçmiş yıllara göre kısa olması, kolay anlaşılır olması da soruların farklılığı olarak söylenebilir.

Kimya: Beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun.

Tarih: Konuların içeriğine hâkim olan ve bu konular içerisindeki bilgileri neden-sonuç ilişkisine göre iyi yorumlayabilen adayların yapabileceği türde bir sınav.

Felsefe: Sorular müfredata uygun. Planlı çalışan, felsefenin terimlerine hâkim olan ve düzenli soru çözen öğrencinin verim alabileceği bir sınav.

Fizik: Fizik sorularının geneli, işlem gerektirmeyen ama temel fizik bilgilerini sorgulayan, yorum ağırlıklı sorulardan oluşmuştur. Sınavın zorluk derecesinin yüksek olmadığı görülse de birkaç sorunun öğrenci açısından ayırt edici olduğu görülüyor.

Biyoloji: MEB kazanımlarına uygun, geçmiş yıllardaki soru kalıpları ile benzer ve müfredat ile uyumlu.

Matematik: Öğrencinin okuduğunu anlayıp yorum yapabilme gücü ile dört işlem becerisini ölçmektedir. Problem konusuyla ilgili soru sayısında diğer yıllara göre artış olduğu gibi paragraf biçiminde hazırlanmış zorlayıcı sorular bulunmaktadır.

Coğrafya: Soruların bilgi birikimi gerektiren ancak zorluk düzeyi yüksek olmayan sorular olduğu anlaşılmaktadır. Geçen yılın sınavına göre coğrafya sorularında daha az harita kullanıldığı görülmektedir.

Süre yetmedi

Bilfen Liseleri Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu, bazı problem sorularının anlık algılama ve analiz yeteneklerini ölçecek şekilde olduğunun görüldüğünü belirterek, “Problem dışındaki soruların yapılabilir düzeyde olduğu, geometri sorularının 2015 yılına göre daha kolay olmasına rağmen matematik testinin çözüm için ortalama bir dakikalık sürenin yeterli olmadığı ifade edilmiştir’’ dedi.

Sosyal Bölüm Başkanı Aslıhan Sezen de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin geçmiş yıllara göre yüksek olduğunu, kavram bilgisinin sorgulandığını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr