Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri, 3. havalimanının yıkımına böyle dikkat çekti

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) aktivistleri, geçen hafta sonu 3. havalimanı proje bölgesinde yer alan köylerden Yeniköy’deydi. Bir zamanlar yemyeşil olan meralar bölgesinde piknik yaptılar. Piknik fotoğrafları, doğa tahribatını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Aktivistlerin de amacı tek kelimeyle buydu. “İki sene önceye kadar yemyeşil olan piknik alanı artık insan eliyle zehirlenmiş, iş makineleriyle talan edilmiş durumda” diyorlar.

İKİ SENEDE YOK OLUŞ

Yeniköy meralarını da içine alan bölge iki seneden az bir zamanda havalimanı inşaatı için yok edildi. Köyün ana ekonomik kaynaklarından hayvancılık ise durma noktasına geldi. İş makineleri girmeden önce, Kuzey Ormanları’nda, sadece, göçmen kuşların iniş yapabildiği saklı cennetler vardı...

KÖYLÜLER YURTSUZ KALACAK

KOS aktivistleri, proje sonunda olacakları ise şöyle sıraladı: “Milyonlarca ağacı ve bölge ekosistemine bağlı yaşayan canlıları yok edecek; bölgede geçimini sağlayan köylüler yurtsuz kalacak. Yüzde 90’ı göl ve orman olan havalimanı proje bölgesini betona dönüştürerek bölgede yeni bir kent yaratılacak, İstanbul’un nüfusu katlanacak. Ormansızlaşma ve betonlaşma ile bölgede yeni ısı adaları oluşacak. İstanbul’a nefes sağlayan kuzeyden esen rüzgârların önü kesilecek. Havacılık sektöründen kaynaklı karbon emisyonları artışına ivme kazandırarak hali hazırda içinden geçmekte olduğumuz iklim değişikliğini hızlandıracak. Kadim zamanlardan beri bir arada var olmuş İstanbul ve Kuzey Ormanları’nı birbirinden koparacak. İstanbul sürdürülemez, yaşanılmaz bir distopyaya dönüşecek.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr