Uzun zamandır bayrağın değiştirilmesi için kampanya yürütülen Yeni Zelanda’da halkın yüzde 56.6'sı, Birleşik Krallık bayrağı ile güçlü bağlantısı olan hali hazırdaki bayrağın değiştirilmemesi yönünde oy verdi.

Bayraklarını, sol üst köşesindeki ‘Union Jack’ nedeniyle ülkenin İngiliz kolonisi dönemini hatırlattığı ve komşu Avustralya’nın bayrağı ile karıştırıldığı gerekçesiyle değiştirmek isteyen Yeni Zelandalılar, 16 aylık bir sürecin ardından nihai kararlarını verdi.


Referandumun kesin olmayan sonuçlarına göre, halkın yüzde 43.2'si siyah ve mavi zemin üzerinde eğrelti otu ile yıldızların bulunduğu yeni tasarımın kullanılmasını isterken, yüzde 56.6'sı üzerinde mevcut bayrağın korunması için oy verdi.

Referandum için 2 milyondan fazla kişi postayla oy kullanırken, mevcut bayrağın değiştirilmesi gerektiğini savunan Yeni Zelanda Başbakanı John Key halkın kararına saygı duyulması gerektiğini söyledi.


Yaklaşık 17 milyon 400 bin dolar’a (50 milyon 200 bin Türk lirası) mal olan bayrak referandumunun resmi sonuçlarının 30 Mart’ta açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr