Teknoloji dünyasının sabırsızlıkla beklediği Google I/O festivali önceki gün ABD’nin Califoria eyaletine bağlı Mountain View’de düzenlenen açılış etkinliğiyle başladı. Üç gün süren etkinlikte şirketin yeni ürünler tanıtması bekleniyordu. Google yanıltmadı! Şirket hayatı kolaylaştıracak teknolojik ev ürünlerinden, otomobillere hatta sanal gerçekliğe kadar çığır açıcı yenilikler duyurdu. Ayrıca festival’in internet sitesi ‘events.google.com/ io2016’dan canlı yayınlarla interaktif bir takip mekanizması da geliştirildi.

Android N’de daha uzun pil

Google I/O 2016 festivalinde ön plana çıkan yeniliklerin başında Google’ın mobil işletim sistemi Android N’in yeni versiyonu var. Yeni versiyon telefonların pil ömürünü uzatacak, çoklu pencere kullanımına izin verecek. Böylece birden fazla uygulama aynı anda kullanılabilecek. Yeni sürümde gelişmiş bildirim özellikleri de bulunacak.

Otomobilde her şey tek ekranda

Google I/O 2016 festivaliyle otomobil dünyasını da değiştirmeye niyetli olduğunu cümle âleme ilan etti. Android Auto bugüne kadar araçlarda kullanılyordu. Şirket şimdi yazılımı cep telefonlarına taşıdı. Böylece akıllı telefonlarla otomobillere bağlanma ve yönetme imkânı doğdu. Üstelik bunu kullanmak için Android Auto destekli bir araç şart değil. AUX ya da Bluetooth bağlantısı yeterli oluyor. Android Auto telefonu aramalara kapatarak bir araç ekranı haline gelebiliyor. Navigasyondan, müzik çalara kadar birçok özelliği tek ekranda toplarken aracın teknik özelliklerini de gösteriyor.

Televizyon ve konsol bir arada

Festivalda tanıtılan bir diğer ürün ise yeni Android TV oldu. Set üstü bir televizyon kutusu olan Android TV, yeni nesil Android N yazılımı ile çalışıyor. Google-Xiaomi ortaklığı neticesinde planlanan yeni televizyon kutusu sonbaharda piyasaya çıktığında oyun konsolu özelliği de olacağı belirtiliyor. Google daha önce de Mi TV kutuları ile sektörde yer almıştı. Ancak yeni ürünüyle Apple TV’ye rakip olmayı amaçlıyor.

Siri’ye sohbet eden rakip: Allo

Google I/O 2016’da yeni mesajlaşma ağı Allo da tanıtıldı. Güvenilirliği ile ön plana çıkan Allo şirketin yeni iletişim anlayışının ürünü olarak görülüyor. Uygulamada diğer mesajlaşma uygulamalarında gördüğümüz temel işlevlerin hepsi bulunuyor. Ancak diğerlerinden farklı olarak uygulamanın içinde Google Asistan özelliği bulunuyor. iPhone’daki Siri ile aynı işlevi gören asistana direkt olarak soru sorabiliyorsunuz. Google, Allo ile sohbet etmenin de mümkün olduğunu savunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr