Bağdat yönetiminin Türkiye’nin ülkedeki birliklerini çekmesi çağrısına karşın Türkiye’nin Irak ve Suriye tezkeresini yeniden uzatması ve Başika üssüne takviye yapmasıyla tırmanan krizde Türkiye’nin tepkisini Dışişleri “şiddetle protesto” ettiğini duyurarak açıkladı. Türkiye’nin Başika Kampı’nda devam eden askeri eğitimi ve IŞİD’e yönelik Musul operasyonunda bu birliklerin görev almasını istemesi Ankara-Bağdat arasında krizi tırmandırdı. Irak meclisinin önceki gün Türk askeri varlığının çekilmesi yönündeki sert maddeler içeren kararı onaylamasının ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Irak Büyükelçisi Hisham al Alawi’yi makamına çağırarak Ankara’nın rahatsızlığını iletti.

TSK 3 bin kişi eğitti

Türkiye, Musul operasyonunda Başika kampında Türk askeri tarafından eğitilen yaklaşık 3 bin Iraklı’nın görev almasını istiyor. Ankara’nın gündeminde TSK’nın Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi Musul’a bir operasyon düzenlemesi yer almıyor. Irak meclisinin kararında Bağdat’ın Türk Büyükelçinin de çağrılacağını duyurmasına karşın Türk diplomatik kaynaklar, Bağdat’ın dün akşam saatleri itibariyle böyle bir girişimde bulunmadığını belirtti. Başika’da Türkiye’nin eğittiği yaklaşık 3 bin kişilik birlikten sorumlu olan eski Musul Valisi Asil Nuceyfi, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Bizim birliklerimizin Irak ordusunun komutasında Musul Operasyonu’nda görev alacağından eminim” dedi. Nuceyfi, Bağdat-Ankara arasında tırmanan kriz için de “Bu siyasi bir kriz ve eminim diplomatik şekilde çözülecek ve biz Irak ordusu ile, uluslararası koalisyonla birlikte görev alacağız” diye konuştu. Nuceyfi hem koalisyonla hem de Irak ordusuyla temas halinde olduğunu belirterek, “Biz de, peşmerge de Musul operasyonunda görev alacak” diye konuştu.

Dorrian ‘yasadışı’ dedi savı

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Washington, Ankara ile Bağdat’ın Başika krizini aralarında çözmesini istese de Musul operasyonunda görev alacak taraflara Bağdat’ın karar vermesi gerektiği görüşünde. Ancak , Erbil merkezli Rudaw ve Londra merkezli Middle East Monitor, ABD öncülüğündeki Uluslarası Koalisyon Gücü Sözcüsü ABD’li yarbay John Dorrian’ın Ankara’nın Musul’u kurtarma operasyonuna katılma arzusuna ket vurur gözüken bir açıklamasını aktardı. Dorrian’ın “Irak topraklarında bulunan Türk askerleri, IŞİD’le savaşta Irak hükümetine destek veren Koalisyon Gücü içerisinde değildir. Irak hükümetinin verdiği resmi izinle gelmemiştir ve yasadışıdır” dediği iddia edildi. Dorrian’ın “Koalisyon Gücü’nde yer alan tüm ülkeler Irak hükümetinin izniyle burada bulunmaktadır. Ama bu tanım Türk güçlerine uymamaktadır” diye eklediği öne sürüldü. Monitor’a göre Dorrian’ın böyle bir açıklama yaptığını aktaran taraf, Irak Savunma Bakanlığı. Ancak ilerleyen saatlerde Türk basınına yansıyan kimi haberde Dorrian’ın bunu yalanladığı iddia edildi. Eylülde Bağdat ve Ankara’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye destek verirken “Musul’un geri alınması operasyonunun çekirdeğini, koalisyonun desteklediği ve peşmergenin de desteğini alan Irak güvenlik güçleri oluşturacak. Musul kentinin içine peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek.” demişti.

ABD’den yeni üs iddiası

Musul yakınlarında bulunan ve Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasında sorun haline gelen Başika’daki Türk askerleri ile ilgili tartışmalar sürerken, ABD ordusunun Musul operasyonunda kullanılmak üzere Başika’da askeri kamp kurduğu belirtildi. Rudaw’ın haberine göre, ABD ordusu, Musul operasyonuna hazırlık kapsamında, Türk ordusunun eğittiği Sünni Heşdi Vatani gücünün bulunduğu kampın yakınlarında yeni bir kamp kuruyor. Yapımı devam eden kampa ABD’li askeri danışmanların 10 Ekim’den itibaren yerleşmesi planlanıyor.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr