HSBC Başekonomisti Janet Henry, 2008 krizinde patlayan balonun en önemli sebeplerinden birinin yeniden dirildiği uyarısında bulundu. 2008 küresel krizinin oluşmasının pek çok nedeni vardı. Düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen mortgage kredilerinden finans sektöründeki gevşek düzenlemelere Büyük Buhran’dan bu yana görülen en büyük krizin ortaya çıkması sürecinde suçlanacak pek çok şey var. HSBC Başkekonomisti Janet Henry’e göre, bunlar arasında en önemlilerinden biri de tüm dünyada ülkelerin cari açıkları arasındaki dengesizliklerdi. Bazı ülkeler aşırı tasarruf yaparken bazıların özgürce harcama yapması yanlış yatırımlara ve buna bağlı olarak da balonlara neden oldu. Henry şimdi bu dengesizlik trendinin tekrar yükselişte olduğunu söyledi.

BORÇ RİSKİ VAR

“Yaklaşık 10 yıl önce küresel tasarruf bolluğunun kaynakların yanlış dağılımından kaynaklandığı; bunun da balonlara, patlamalara ve sonuçta küresel finansa krizine neden olduğu düşünülüyordu” diyen Henry, küresel dengesizliklerin 2015’te tekrar büyümeye başladığını, dolar cinsinden farkların yıl sonunda rekor seviyelere yükselmesinin beklendiğini ve bunuda hem borç alan hem de borç veren ülkeler için risk yarattığını vurguladı. Henry özellikle Çin, Japonya ve Almanya gibi ‘borç veren’ durumundaki ülkeler hakkında endişeli. Henry, sürekli fazla veriyor olmaları bu ülkelerin yatırım yaptıklarından daha çok parayı sakladıklarını gösteridğine dikkat çekerek, “Bu ülkeler ihracat motorunun yavaşlamasıyla düşük büyüme riskiyle karşı karşıya” dedi.

ASGARİ ÜCRETTE KESİNTİ

Yılbaşından itibaren net 1.300 liraya yükselen asgari ücrette ‘vergi dilimi’ tartışmaları devam ediyor. Net bin 300 liralık asgari ücretin ekim ayından itibaren yüzde 15 yerine yüzde 20’lik vergi dilimine dahil edilmesi halinde milyonlarca çalışanın aylık ücretinin yaklaşık 70 lira azalması söz konusu olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Eylülden itibaren asgari ücretlilerin vergi kesintileri dolayısıyla alacakları net ücretler 1.230 liraya kadar düşüyor, 70 liralık bir kayıp oluşuyor. Onu 1.300 liraya tamamlayacak bütün tedbirleri Maliye ile görüşerek son şeklini bu hafta veririz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr