AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın 65. hükümetin kabine listesini bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunması, hükümet programının da bugün TBMM Genel Kurulu’nda okunması bekleniyor. Kabinedeki bazı isimlerin AKP Genel Başkan yardımcılığına kaydırılacak olması nedeniyle dünkü MKYK’da MYK üyeleri açıklanmadı. Kurulun ilk toplantısında Ahmet Davutoğlu’ndan alınan yetkinin Binali Yıldırım’a verilmesine ilişkin bir görüşme yapılmadığı belirtildi.

AKP MKYK, dün Genel Başkan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından yeni genel başkan yardımcıları ve genel sekreterin olduğu MYK listesinin açıklanması bekleniyordu. Ancak, listenin bazı bakanların MYK’ya kaydırılması planlandığı için kabinenin kuruluşu sonrasına bırakıldığı öğrenildi. Bu durum, bakan olan MKYK üyelerinin bazılarının parti yönetimine kaydırılacağı biçiminde yorumlandı.

Bozdağ ve Ala kesin

MKYK’da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala yerini korumuş, ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise kurula giren isimler olmuştu. Bozdağ ve Ala’nın kabinedeki yerlerini koruması beklenirken, Müezzinoğlu, Sarı, Yılmaz ve Ramazanoğlu arasından bir iki ismin MYK’ya alınabileceği kaydediliyor.

Akdağ dönebilir

MKYK’da listede yer almayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanlığı’na, Müezzinoğlu’nun ise Akdağ’dan boşalacak genel başkan yardımcılığına getirilebileceği dile getiriliyor.

Akdoğan kabine dışı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, MKYK’ya girememişti. Bu isimlerden çoğunluğunun kabinedeki yerini koruyacağı kaydedilirken, Yalçın Akdoğan’ın kabine dışında kalacağı ifade ediliyor. Başbakan yardımcılıklarının sayısının 5’ten 4’e düşürülmesi planlanırken, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin Mehmet Şimşek’in yerine ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı’na getirilebileceği kaydediliyor.

Güçlü grup

Parti yönetiminden bazı genel başkan yardımcılarının Meclis’e kaydırılarak grup yönetiminin güçlendirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan Kubat’ın tekrar grup başkanvekilliğine getirileceğine dikkat çekiliyor.

Devir ‘şimdilik’ yok

Edinilen bilgiye göre, MKYK toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan alınan il ve ilçe başkanlarını atama yetkisinin yeniden genel başkana verilmesi konusu görüşülmedi. Ancak ilk toplantıda ya da kısa süre içinde elden imza toplanması yoluyla yetkinin Yıldırım’a verileceği kaydediliyor.

YENİ KABİNE ERDOĞAN’I BEKLİYOR

AKP MKYK, dün Genel Başkan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Kabine listesinin hazırlandığını söyleyen AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İstanbul’dan dönmesinin ardından görüşeceklerini söyledi. “Cumhurbaşkanımız ne zaman müsait olursa” dedi. Yıldırım, gazetecilerin “Yarın (bugün) akşam mı bekleyelim” sorusuna “Siz hiç beklemeyin, işinize bakın” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’dan yeni hükümetin kuruluşu için bugün Ankara’ya dönmesi bekleniyor. Binali Yıldırım’ın da sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkarak 65. hükümetin kabine listesini Erdoğan’a sunabileceği, ardından Meclis’te grup toplantısında yeni listenin açıklanabileceği kaydediliyor. Kabinenin bugün açıklanması durumunda güvenoylaması takvimi de netleşecek. Hükümet programının da bugün TBMM Genel Kurulu’nda okunması, cuma günü program üzerindeki görüşmelerin yapılması, pazar günü ise güvenoylamasıyla sürecin tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr