Eczaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki sözleşme, 2 gün sonra sona erecek. Ekonomik taleplerin karşılanmadığı bir sözleşmeyi imzalamayacaklarını belirten eczacılar, 31 Mart sonrası ilaçta yaşanacak kaosun sorumlusu olmayacaklarını söylediler. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, Türkiye genelindeki 25 bin eczanenin 13 bininin yani yaklaşık yüzde 54’ünün yoksulluk sınırında, 2 bin 500’ünün de açlık sınırında olduğunu vurgulayarak “Türkiye’de 2015’te 1700 eczane ekonomik durum nedeniyle kapandı. Ekonomik taleplerimizin karşılanmadığı bir sözleşme olursa onu imzalamayız. Hastalar ilaçlarını parası ile alıp, fatura tahsisini SGK’ye giderek yapmak zorunda kalabilir” dedi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Eczacı Sarıalioğlu, 2013’te SGK sözleşme imzaladıklarını, bu sözleşmenin Aralık 2015’te bittiğini, ardından bütçe onaylanma sürecinin tamamlanması gerektiğinden Türk Eczacıları Birliği’nin, SGK ile geçici 3 aylık geçici sözleşme yaptığını, bunun da 2 gün sonra biteceğini anımsattı. Konunun SGK yetkilileri ve Çalışma Bakanı’na aktarıldığını anlatan Sarıalioğlu, Türkiye’de eczanelerin yüzde 54’ünün yoksulluk sınırının altında bir gelirle ve neredeyse tamamı krediborç sarmalı ile ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

13 bin eczane batacak

Sarıalioğlu, ilaçtaki kaosun sorumlusunun eczacıların olmayacağını kaydederek özetle şunları kaydetti: “SGK’nin tahsil etmediği prim alacağı 5 milyar TL iken, 80 milyon sigortalıya sunulacak ilaç hizmetinin sağlıklı yürümesi ve 24 bin 500 eczanenin 71 bin çalışanıyla ayakta kalabilmesi adına istenen iyileştirme talebi için, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki bakanlarımızın bütçeyi bahane etme lüksleri yoktur. Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin hayata geçmesinden itibaren, ilaç fiyatları 572 kez düşmüş, eczane raflarından bedelsiz kamulaştırma yapılmış, eczanelerin geliri her gün azalırken eczacı kaderine terk edilmiştir. Artık yeter! Bizler, 13 bin eczane batma noktasındayken, taleplerimizin karşılanmadığı bir sözleşmeyi imzalamayacağız. Sözleşme imzalanmazsa hastalar, eczaneden ilaçları SGK indirimi olmadan alacak ve daha sonra faturaların tahsilatı için SGK’ye gönderecekler.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr