ABD’de 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerine katılacak Demokrat ve Cumhuriyetçi adayın belirleneceği önseçimler, her zamanki gibi Iowa eyaletinde başladı. Okul, kilise ve spor salonları gibi kamuya açık alanlarda toplanan vatandaşlar, yoklama verir gibi oy verdi. Iowa’nınki ilk önseçim olduğu için bütün ülkenin gözleri bu 3 milyonluk eyalete odaklandı.

Bu seçimlerde Demokrat Parti, Cumhuriyetçi Parti’ye nazaran çok daha az adaya sahip. Bunda eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın giderek artan ağırlığı yüzünden diğer adayların geri çekilmesinin rolü büyük. Clinton’ın en yakın rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders.

Sürprizler olabilir

Son iki hafta içinde yayınlanan 7 anketin ortalamasına göre Iowa’da Clinton yüzde 46.7, Sanders ise yüzde 44.6 puanda. Ülke genelinde ise Clinton’ın Sanders’a karşı 15 puan önde. Iowa’da Sanders’in olası bir sürpriz zaferi, Clinton kampanyasını riske atabilir. Nitekim Obama da 2008’de Clinton’a karşı Iowa’da kazanarak, önemli bir çıkışla yarışa başlamıştı.

Cumhuriyetçi kanatta ise milyarder işadamı Donald Trump, Teksas senatörü Ted Cruz ve Florida senatörü Marco Rubio yarışı önde götürüyor. Quinnipiac Üniversitesi’nin dün yayımladığı ankete göre Trump yüzde 31, Cruz yüzde 24, Rubio ise yüzde 17 desteğe sahip. Ancak Iowa’da 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi seçmenlerin neredeye yarısı kimi destekleyeceğine “son anda karar verdiği” için anketler aldatıcı olabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr