Yemen resmi haber ajansı SabaNews’in haberinde, Sağlık ve Nüfus Bakanlığı sözcüsü Doktor Tamim el-Şami, ülkedeki çatışmalarda ve koalisyon güçlerinin hava saldırılarında ölü sayısının 7 bin 6’ya, yaralı sayısının ise 16 bin 509’a yükseldiğini belirtti. El-Şami, ölenlerden bin 368’inin çocuk, bin 159’unun ise kadın olduğunu ifade etti.

El-Şami, çatışmalarda ve özellikle koalisyon güçlerinin hava saldırılarında yaralanarak uzuvlarını kaybedip engelli kalanların sayısının bin 460 olduğunu aktardı. El-Şami, uluslararası tahminlere göre Yemen’de engelli nüfusunun yüzde 10 ila yüzde 13 arasında olduğunu bildirdi. Bu rakamların dünyadaki en yüksek rakamlar olduğuna dikkat çeken El-Şami, Yemen’de 3 milyondan fazla engelli vatandaşın bulunduğunu kaydetti.

EL-ŞAMİ: SAĞLIK ALANINDAKİ MADDİ ZARAR 129 MİLYON DOLARDAN FAZLA

Bakanlık Sözcüsü Doktor Tamim el-Şami, hava saldırılarında 180 sağlık merkezinden 42’sinin tamamen, 138’inin ise dolaylı olarak zarar gördüğünü açıkladı. El-Şami ayrıca, sağlık alanındaki toplam maddi zararın ise yaklaşık 129 milyon 666 bin 972 doları bulduğunu vurguladı.

Doktor el-Şami, Yemen genelinde çatışmalardan etkilenen 383 bin 955 ailenin de göç etmek zorunda kaldığını aktardı. El-Şami, göç edenlerin sayının ise 2 milyon 353 bin 720 kişiye tekabül ettiğini belirtti.
Öte yandan, Yemen'de geçen yılın başlarında Şii Husiler Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye darbe yapmış ve yönetimi ele geçirmişti. Darbeden sonra Aden’e kaçan Hadi uluslararası camiaya yardım çağrısında bulunmuştu. Ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri duruma müdahil olmuştu.

Mezhep çatışmalarının tırmanmaya devam ettiği Yemen'de Şii Husiler, Sünni askerlerin oluşturduğu orduya karşı savaşmaya devam ediyor. Yemen merkezli Arap Yarımadası el-Kaidesi ise hem orduya hem de Husilere saldırılar düzenliyor. Yemen'de Suudi Arabistan ve İran'ın ise kendilerine yakın gruplara lojistik destek sağladıkları iddia ediliyor.

İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan krizin ardından, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere karşı operasyonları hızlandırdığı iddia ediliyor. Patlak veren bu krizin, Ortadoğu'da yaşanan çatışmaları daha da alevlendirmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr