Tüm bu becerilerin sentezi olan resimlerinde hem renk uyumu ve zenginliğini, hem detay inceliğini, ve hem de olgun bir mizah anlayışının esinlediği espriyi görmek mümkün.  Bu sergisinde, renkli kalemlerle takviye edilmiş suluboya ve akrilik karışımı karma bir teknikle yaratılmış eserlerini incelemem mümkün oldu.   Onar'ın önde gelen özelliği, bir sanatçı için en önemli özellik olan "yaratıcılık".   Hemen hemen tüm resimlerinde, daha ziyade denizlerde barınan ve Onar'ın hayal gücüyle şekillenmiş ve renklenmiş olan varlıkları ve onların yaşam ortamlarını merak ve hevesle seyretmemiz mümkün.

    Yavuz Onar, resim sanatının çeşitli ekollerini başarıyla uygulamış.  Bunlar arasında Ekspresyonizm, Fovizm, Abstrakt, ve aşamalı Realizm uygulamaları aynı tabloda kullanıldığından, görüntülerin daha da içerikli ve etkin olmaları sağlanmış.   Bazı resimleri uzun süre inceleyerek onların detaylışekillerini, çeşitli renklerini, ve tüm bunların temin ettiği "Aura'yı" keyifle izledim.  Tüm resimlerde optimizm ve renkli bir yaşam sevinci sezmek mümkündü.

    Suluboya tekniği zorbir teknik olarak bilinir.   Onar, bu tekniğin güçlüklerini yenmiş; gerek allaprima ve gerekse üstüste boyama işlemlerini başarıyla uygulamış, ve bunları akrilik boyayla takviye ederek daha da gösterişli olmalarını sağlamış.  Resimlerin "kalıcı" olmasını nasıl temin ettiğini sorguladığımda, marka suluboya, Daler Rowney marka akrilik, Caran d'Ache marka renkli kalem, ve Fabriano marka 300--350 gram özel suluboya kağıdı kullandığını söyledi.  Tüm bunlar, piyasalarda bulunması güç olan, kaliteli markalardır; bu seçimleri yapması nedeniyle kendisini kutluyorum.

    Yavuz Onar, 40 yıldan fazla bir süredir çeşitli sanatlarla içiçe yaşamış ve daima daha da ileriye gitmeyi amaçlamış.   Internet sitesi www.yavuzonar.net adresinde onun ve eserlerinin hakkında daha fazla bilgi edinmenizi öneriyorum; bu resimler, gününüzü ve yaşam hevesinizi renklendirecektir.

Sezer Aykan,

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr