Grenada Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Teşvikleri Bakanı Alexandra Otway, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Ailelerinin olanaklarına global nitelikler kazandırmayı ve de durmaksızın değişen, belirsizliklerle dolu bir dünyada ticari menfaatlerinin ufkunu genişletmeyi hedefleyen, bunun için de ikinci ya da üçüncü bir vatandaşlığı edinmek isteyenlerin sayısı tüm dünyada hızla artıyor. Özellikle dünyanın en büyük pazarlarına vizesiz giriş imkânı sağladığı düşünülürse Grenada’nın sunabileceği pek çok şey var. Karayipler’deki diğer vatandaşlık programlarıyla kıyaslandığında oldukça rekabetçi olan bu programı, süreç kalitesine ve detaylara özen göstererek dünya çapındaki zengin başvuru sahipleri için daha da ilgi çekici kılmak istiyoruz.”

Bu programla Grenada vatandaşlığı almak için başvuru sahibinin ya “Ulusal Dönüşüm Fonu”na (NTF) en az 200.000 ABD Doları tutarında geri alınamaz bir bağışta bulunması ya da onaylı bir gayrimenkul projesine en az 350.000 ABD Doları tutarında yatırım yapması gerekiyor.   2013 yılında kurulan NTF’nin amacı, Grenada ekonomisini Grenada’nın yurt içi ihtiyaçlarına odaklanacak ve sürdürülebilir uzun vadeli istihdam sağlayacak bir sisteme dönüştürmek.

NTF, Grenada’da vatandaşların yararı için yürütülen ve turizm, tarım, alternatif enerji dâhil stratejik sektörleri destekleyen çeşitli projeleri finanse ediyor.

“Grenada programı, nitelikli bir ikinci vatandaşlık imkânı sağlayarak yabancı gayrimenkul alıcılarına yurt dışındaki gayrimenkul alımlarının değerini en üst seviyeye taşıyabilecekleri olağanüstü bir imkân sunuyor. Yatırımcılar da maruz kaldıkları riskleri azaltmak ve yeni iş olanakları açmak için geleneksel yatırım portföyü yanında çeşitlendirilmiş bir vatandaşlık portföyünü de geliştirmeleri gerektiğinin giderek farkına varıyor.”

  Program Şartları   Grenada Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı, bir kişinin ya ülkeye ciddi bir ekonomik katkıda bulunmasını ya da devletçe onaylanan ve niteliği uygun bir mal edinmesini şart koşuyor.

Ana başvuru sahibinin 18 yaşını geçmiş olması, başvuru şartlarını karşılaması ve en önemli iki uygunluk kriterinden birini yerini getirmiş olması gerekiyor:

 

Ulusal Dönüşüm Fonu (NTF) bağış opsiyonu: En az 200.000 ABD doları tutarında geri alınamaz NTF katkısı.

Gayrimenkul opsiyonu: Devlete ait bir gayrimenkul projesinden en az 350.000 ABD doları değerinde bir gayrimenkul edinmek. Gayrimenkulün en az üç yıl elden çıkarılmaması şartı var.

 

Ayrıca, aşağıdaki yatırım şartlarının ve diğer yükümlülüklerin de karşılanması gerekiyor:  

 

Gayrimenkul seçeneğinde ayrıca ana başvuru sahibini ve bakmakla yükümlü olduğu azami üç kişiyi kapsayan sabit 50.000 ABD Doları tutarında ek bir hükümet ücreti söz konusu. Daha fazla sayıda bakmakla yükümlü kişi olması halinde ek 25.000 ABD doları ödeniyor.

Her bir yetişkin için 5.000 ABD Doları ve 12 ila 17 yaş arasındaki bakmakla yükümlü olunan çocuklar için 2.000 ABD Doları tutarında durum tespit ücreti alınıyor.

17 yaş altındakiler için 500 ABD Doları tutarında, ana başvuru sahibi ve de bakmakla yükümlü olduğu yetişkinler için ise 1.500 ABD doları tutarında resmi işlem ücretleri ödeniyor.

Her bir başvuru sahibi için toplamda 1.750 ABD Doları tutarında devlet başvuru ücreti ve pasaport ücretleri söz konusu.

 

Prosedürler ve Zaman Aralığı

 

Genel olarak başvuru yapıldıktan sonra hükümet, 60 gün içerisinde ilk cevabını verecektir.

Gayrimenkul opsiyonu söz konusu olduğunda, zaman aralığı seçilen projeye göre değişebilir.

 

Programın Temel Avantajları

 

Schengen bölgesi, Birleşik Krallık, Singapur, Çin ve Hong Kong dâhil olmak üzere 112 ülkeye vizesiz erişim.

Karayipler bölgesindeki Çin’e vizesiz erişim sağlayan tek yatırım yoluyla vatandaşlık programı.

Grenada ABD’yle E-2 Yatırımcı Vize Anlaşması bulunan tek yatırımla vatandaşlık programına sahip Karayipler ülkesi olup vatandaşları, göçmenlik statüsü dışında vize başvurusunda bulunabilir.

Vatandaşlık, herhangi bir kısıtlama olmadan gelecek kuşaklara da geçer.

St. Kitts and Nevis, Antigua ve Barbuda, St. Lucia’daki diğer vatandaşlık programlarıyla karşılaştırıldığında daha düşük sermaye gerektirir.

Bölgeye herhangi bir ziyareti gerektirmeyen ve başvuru tarihinden itibaren yaklaşık üç ayda tamamlanan hızlı ve etkin başvuru süreci.

 

 

 

 

Firma aynı zamanda, doğrudan yabancı yatırım alanında 6 milyar ABD Dolarından daha fazla bir kazanç sağlamış olan lider konumdaki devlet danışmalık hizmetini de yürütüyor. Firma, stratejik danışmanlık faaliyetlerinin yanı sıra dünyanın en başarılı oturum ve vatandaşlık programlarının tasarımı, lansmanı ve yürütülmesi alanında da hizmet veriyor.

www.henleyglobal.com

 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr