Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) “paralel yapı” mensubu subayların darbe yapabileceği iddiaları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Harp Akademileri’nde yaptığı “tek ordu, tek komutan” vurgusu ve Genelkurmay Başkanlığı’nın darbe iddialarını yalanlayan bildirisinin ardından cemaatçi subayların TSK’den tasfiyesi konusunun Yüksek Askeri Şura (YAŞ) planlama sürecine girdiği değerlendiriliyor. Mayıs’ta başlayacak ve TSK’de kimin nerede görev yapacağına karar verilen planlama aşamasında “paralel” hassasiyetin öne çıkması bekleniyor.

TSK’deki atama ve terfilerin görüşüldüğü YAŞ toplantısı her yıl Ağustos ayının ilk haftasında yapılıyor. Ancak bu toplantılardan önce üzerinde çalışılan görevlendirme, tayin ve alt düzey terfiler de onaylanıyor. Bu işlemler ise mayısta başlıyor, YAŞ’a hazırlık dosyaları her kuvvet komutanlığında haziran ayında şekilleniyor. Daha sonra planlamalara ilişkin siyasi otorite olan hükümet bilgilendiriliyor. AKP hükümetlerinin de YAŞ toplantıları öncesi çalışmalar yaptığı ve kendi çalışmasını Genelkurmay ve kuvvet komutunlıklarından gelen çalışmalarla kıyasladığı biliniyor. TSK ile ilişik kesme işlemleri AKP döneminde değiştirildi. Daha önce ilişiği kesilecek personel için ilgili komutanlıklarda hazırlanan dosyalar önce Genelkurmay’a iletiliyor, burada yapılan son incelemenin ardından YAŞ’a sunuluyordu. Ancak artık söz konusu personelin durumu Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde oluşturulan yüksek disiplin kurullarında inceleniyor. Daha sonra personelin kurumla ilişkisinin kesilip kesilmeyeceğine karar veriliyor. Casusluk davaları nedeniyle haklarında hiçbir hukuki karar bulunmayan kişiler hakkında bu kurulların yaptığı bazı ihlaller büyük tepki çekmişti. General ve amirallerin TSK’deki durumları ise yalnızca YAŞ’ta karara bağlanabiliyor.

 

‘Paralel’ gölgesi

Kamuoyuna yansıyan açıklama ve haberler, askeri kulislerde “Paralel konusunun bu kadar gündeme gelmesi, planlamalarda bu konuya hassasiyeti artırdı. Haklarında iddia olan personelin görevlendirilmelerine bu çerçeveden de bakılacak. YAŞ çalışmalarının ‘paralel’ gölgesinde olacağı kalacağı kesin” değerlendirmesi yapılıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr