Yaşar Kemal Kültür-Sanat ve Edebiyat Festivali 20 Nisan Perşembe günü doğup büyüdüğü topraklar olan Osmaniye’de aynı adlı eseri “Yılanı Öldürseler” filminin gösterimiyle başladı.

Osmaniye Hemite köyünde 1981 yılında çekilen “Yılanı Öldürseler” filminin yönetmen ve oyuncusu Türkan Şoray, yapımcı Abdurrahman Keskiner, senaristlerinden Arif Keskiner ve oyuncularının katıldığı filminin özel gösterimi yapıldı. İlk kez yönetmen koltuğuna da oturduğu, edebiyattan sinemaya uyarlanan en başarılı yapımlardan biri olan”Yılanı Öldürseler” in çekim öyküsünü Nebil Özgentürk’ün sorularıyla anlatan, Türkan Şoray, “Esme rolünü kaçırmamak için yönetmensiz kalan filme Yaşar Kemal’in verdiği cesaret ve güvenle yönetmen de oldum. Kamera önünden kamera arkasına koştum” diyerek Yaşar Kemal’i saygı ve sevgiyle andı, onu bugün de Osmaniyelilerle buluşturan Keskiner ailesine teşekkür etti. Ahmet Mekin’in telefonla katıldığı gecenin sürprizi çocuk oyuncu Pars Sezer’in de gelmesi oldu. Her yaştan Osmaniyeli, TGC Osmaniye temsilcisi Muzaffer Yüksel Kaya ve basın mensupları tarafından heyecan ve dikkatle izlenen gösterim sonunda platform adına Ayşe Semiha Baban Göğçeli ve Arif Keskiner Şoray teşekkür plaketi sundular.



Festival bugün Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde “Yaşar Kemal Edebiyatında Çocuk” ve “Yaşar Kemal Araştırmaları Nasıl Yürütülmeli?” başlıklı iki oturumlu “Yaşar Kemal Sempozyumu”yla devam ediyor.

Yarın da, Şubat 2015’te sonsuzluğa uğurlanan Yaşar Kemal’in doğduğu Hemite Köyü’nde onun çocuk ve resim sevgisini birleştiren “Uçurtma Şenliği” ve ilköğretim öğrencileri için düzenlenen “Yaşar Kemal ve Benim Çukurova’m” başlıklı 1012 resmin katıldığı yarışmanın ödül töreni gerçekleşecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr