Anayasa Mahkemesi (AYM) Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin bölgede bulunan kişilerin yaşamlarının korunması, sağlık hizmetlerine erişimleri ve güvenli bir bölgeye alınmadıkları iddialarına ilişkin istenen iki tedbir talebin reddine karar verdi. AYM bu karar ile birlikte sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir taleplerini onuncu kez reddetmiş oldu.

AYM’ye yapılan ilk başvuru ağabeyi Mehmet Şah Pervane’de haber alınamayan Ahmet Pervane’nin başvurusu oldu. 18 Şubat 2016’da ağabeyinden haber almadığını ileri süren Ahmet Pervane, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nden yardım istedi. Valilik olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını ve Mehmet Şah Pervane’nin evinin, güvenlik güçlerine yönelik bombalı ve uzun namlulu silahlarla saldırıların gerçekleştiği ve keskin nişancıların bulunduğu bir yerde bulunması nedeniyle henüz kontrol edilemediği ifade etti. Mehmet Şah Pervane’ye ulaşılamaması üzerine, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve Ahmet Pervane AYM’ye tedbir kararı verilmesi için başvuruda bulundu.

Tedbir kararı verilmesine yer olmadığına karar veren AYM, kamu makamlarının Mehmet Şah Pervane’nin bulunduğu yere ulaşarak sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması için gerekli tedbirleri almaya devam etmesine hükmetti.

İKİNCİ BAŞVURU

AYM’ye yapılan diğer başvuru ise yakınlarının bir binanın bodrum katında başka kişilerle birlikte mahsur kaldıklarını belirten Fikreye Tanrıkulu’nun başvurusu. 18 Şubat 2016’da İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinden yardım talebinde bulunan Tanrıkulu, daha sonra sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinde bulunulması için AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvurucuların yakınlarının Diyarbakır Valiliği’nin yaptığı anons ve duyurular ile güvenli şekilde bölgeyi terk etmelerinin sağlandığını kaydeden AYM, tedbir talebinin reddine karar verdi.

AYM bu kararlarla birlikte onuncu kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu. AYM daha önce, Tahir Elçi, Meral Danış Beştaş ile Cizre ve Sur’da yaşayan vatandaşların tedbir taleplerinin reddine karar vermişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr