* Aileler çocuklarına teknolojik gereç kullanmayı yasaklıyor veya sınırlıyor. Yasaklamak internetin her an yaşantımızda olduğu günümüzde anlamlı değil. Bilgisayar kullanımı için çocuğunuzla anlaşma yapın.

* Çocuğunuzun hangi uygulamayı kullandığını, hangi internet alanlarında dolaştığını bilin. Bazı zararlı web siteleri kapandıklarında bir başka isimle tekrar ortaya çıkarlar. Bu nedenle yasaklamak yerine bunları tanımayı tercih edin, birlikte izleyin, zararlarını, sakıncalarını anlatın.

* Bilgisayar kullanım süresini birlikte belirleyin. Elbette en hassas konulardan biri olan süre yaşa, okul ödevleri araştırmalarına, dizi film izlenmesine göre değişebilir. Sağlıklı bir ilişki içinde olduğunuzda çocuğunuzu izleyebilir ve yerine göre müdahale yapabilirsiniz.

* Kullanım yerini belirleyin, örneğin yemek masasına gereçlerin getirilmemesi, banyoda kullanılmaması gibi..

* Çocuğunuzun sosyal medyada kimlerle ilişkide olduğunu bilin. Bunları yaparken gizlice bilgisayarına girmek, casus program kullanmak yerine izin isteyin. Güvene dayalı ilişkiye önem verin ve böylece iyi bir rol modeli olun.

* Tanımadıkları kişilerle asla paylaşılmaması gereken bilgileri birlikte belirleyin. Adı, doğum tarihi ve günü, telefon numarası, ev adresi, fiziki özellikleri, aileyle ilgili özellikler, resimler gibi bilgileri tanımadıkları kişilere verirlerse, başlarına neler gelebileceğini açıklayın.

* Çocuğunuzun zorbalığa uğradığını fark ettiğinizde sessiz kalmayın. Derhal okula, rehber öğretmene bilgi verin. Zorba mesajların fotoğrafını çekin veya yazıcıdan kopyasını alın. Rehber öğretmenle olan bilgilendirmeden de çözüm alamazsanız en yakın Emniyet sorumlusuna ve cumhuriyet savcılığına dilekçe ile başvurun.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr