IŞİD’in Musul çevresinde yaktığı kükürtten yükselen dumanların, rüzgârın güneye dönmesiyle Türkiye’ye doğru ilerlediği belirtildi. NASA, dev duman bulutunu, uydudan görüntüledi. Duman bulutunun Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da görülecek yüksek nemle birlikte asit yağmurları yaratabileceği endişesi oluştu. Asit yağmuru, yalnızca insanları değil, doğadaki tüm canlıları olumsuz etkileyecek. Özellikle tarım alanları büyük zarar görebilir. Uzmanlar, kapı ve pencerelerin kapatılması gerektiğini belirtirken “Solunum sistemi, kalp ve dolaşım sistemi sorunları, alerjisi olan kişiler nefes almada zorlanabilir. Asit yağmurlarının ciltle temas etmesi halinde ise deriyle ilgili sorunlara neden olur” dediler.

Yağmur suyu zararlı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, asit yağmurlarından etkilenmemek için yağmur suyunun fazla kullanılmaması gerektiğini belirterek “İlk dakikalarda yağmurdaki asit oranı fazla olacak. Volkanik patlamalarla eşdeğer olacağı söyleniyor, böyle panik bir durum söz konusu değil fakat yağmur suyunu fazla kullanmamaya ve dışarıda spor yaparak tenimizi asite maruz bırakmamaya özen göstermeliyiz. İnsanlara verdiği zararın yanında asitin deniz canlılarına, tarihi eserlere, binalara, arabalara kadar zararı vardır.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Twitter'dan yaptığı uyarıda da "Musul kükürt yangınlarının Türkiye ve cevresi için ölümcül bir tehlikesi yok. İlla da tedbir diyorsanız o yağmur suyunu kullanmayın yeter" dedi.

‘Ölümcül olabilir'

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala, asit yağmurlarının ölümle sonuçlabilecek sağlık sorunlarına ve özellikle alerjisi olan kişilerde sorunun büyük olabileceğini belirterek “Bunlar solunum sistemi, kalp ve dolaşım sistemi sorunları, alerjisi olan kişiler nefes almada zorlanabilir. Asit yağmurlarının ciltle temas etmesi halinde ise deriyle ilgili sorunlara neden olur” dedi.

Kezzap iddiası

NTV meteoroloji Editörü Gökhan Abur ise Musul’dan gelecek SO2 gazlarının nem oranının artmasıyla H2SO4’e dönüşeceğini belirterek “Bu da halk dilinde kezzap” dedi.

IŞİD kükürt fabrikasını yaktı

Musul operasyonunun başlamasının ardından koalisyon uçaklarının uçuşunu engellemek için ham petrol yakan IŞİD, bu kez de Mişrak bölgesindeki bir kükürt üretim tesisini ateşe verdi. Kayyara’ya 25 kilometre uzaklıktaki Mişrak’ta bulunan kükürt üretim tesisinin yanmasının ardından sülfür dioksit ve hidrojen sülfür açığa çıktı. Zehirli gaz bulutu nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetti. 100’den fazla kişi de nefes darlığı şikâyetiyle hastanelere başvurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr