Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Rize’de çay toplamasını ve muhalefetin eleştirildiği konuşmayı alkışladığı Kırşehir gezisine katılmasını “Devlet protokolü gereği” sözleriyle açıkladı. Cirit, Erdoğan’ın “kız yurdu müjdesini” alkışladığını, fakat bunun saptırıldığını öne sürdü. Oysa görüntülerde Cirit’in Erdoğan’ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerini alkışladığı açıkça görülüyor. Cirit, ziyaretlere ilişkin “haber ve yorumların devam etmesi halinde yasal yollara başvuracağını” da bildirdi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, dün yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde bir kısım yazılı ve görsel basında yer alan haber ve yorumlarda, şahsıyla ilgili gerçek dışı iddialarda bulunulmasını üzüntü ile karşıladığını kaydetti. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu savunan Cirit, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı gezilerle ilgili çıkan haberlere tepki gösterirken çay toplamasını “devlet protokolü gereği” sözleriyle açıkladı.

Cirit, şu ifadeleri kullandı: “Bilinmelidir ki, yapılan asılsız ve gazetecilik etik ilkeleriyle bağdaşmayan haber ve yorumlar şahsımdan çok devletimizin üç temel organından biri olan Yargı kurumunu yıpratmaktadır. Asılsız haberlerde konu edilen gezilere ve toplantılara katılmam, resmi kurum ve kişiler tarafından, temsil ettiğim makam nedeniyle devlet protokolünün gereği olarak şahsıma yapılan davetlere icabet etmekten ibaret olup, bu gezi ve toplantılara yönelik haber ve yorumlar insani ve vicdani olmaktan uzaktır. Bu resmi gezi ve programlarda devletimizi ve milletimizi temsil edenlerle birlikte olmak son derece doğal karşılanmalıdır.”

Gezi ve programlarda gurur ve onurla temsil ettiğim Yargıtay’a zarar verici herhangi bir hareketin olması da söz konusu değildir” iddiasında bulunan Cirit, Erdoğan’ın sözlerini alkışlamasının nedenini ise “Kırşehirli olan Danıştay başkanımızın çok arzu ettiği kız yurdu müjdesinin Sayın Cumhurbaşkanı tarafından verilmesinde Danıştay başkanımızın sevincine ortak olmayı bu derece saptırmayı anlamakta zorluk çekmekteyim” sözleriyle açıkladı.

Cirit, açıklamasını “Kurumumuzu yıpratma ve kamuoyunda algı oluşturma amacını güden bu neviden haber ve yorumların devam etmesi halinde Yargının saygınlığını korumak amacıyla gereken yasal yollara başvuracağımı tüm kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunar, asılsız haberlerin takdirini kadirşinas halkımızın yüksek öngörüsüne bıraktığımı belirtmek isterim” sözleriyle tamamladı.

Görüntüler ortada

Oysa Erdoğan’ın Kırşehir konuşmasının videosu izlendiğinde Cirit’in ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün CHP’ye yönelik sözleri salondakilerle beraber alkışladığı görülüyor. Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde de yer alan görüntülerde, Erdoğan şu sözleri söyledikten sonra Cirit ve Güngör’den alkış alıyor: “Bakın ne diyor? ‘Kan dökülür’ diyor. Şimdi ‘bizim kanımızı dökmeleri lazım’ diye çevirmeye başladılar. Çünkü manevra yapmayı çok iyi biliyor; akşam başka, sabah başka. Her türlü insanlık dışı yolu göze almalarının temel sebebi budur. Ancak biz buna izin vermeyeceğiz, milletimizin yeni 27 Mayıslar, yeni acılar yaşamasına razı olmayız. Gençlerimizin iktidar hesaplarının piyonu olarak kullanılmalarına müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Geleceğimizin teminatı olan büyük Türkiye’nin neferleri olan tek bir evladımızın bile kan tutkunu siyaset vampirleri elinde heba olmasına göz yummayacağız.”

CHP: Biz de bekleriz

CHP’den Cirit’in açıklamasına sert tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, meselenin “devlet protokolü” denecek kadar basit olmadığını belirterek, “Bu Yargıtay başkanının cumbaşkanıyla artık özdeşleşen tutumuna tipik örnektir ve çok vahimdir” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise yakında CHP’li belediyelerin fakir kız öğrenciler için yapılan yurtların açılışını gerçekleştireceğini belirtti. Cirit’e protokol daveti yapacaklarını söyleyen Özel, “Onu alkışlamaya mutlaka bekliyoruz. Pirincin taşını da şimdi o ayıklasın” çağrısında bulundu.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr