Gizemli bir sinyal alan koloni gemisi Nostromo bilinmeyen bir gezegene iniş yapar. Ekip gezegenlerarası bir geminin kalıntısını bulur. Kalıntıyı incelerken insanı andıran dev bir heykel gören ekip fosile Space Jockey adını koyar. Yumurta tarlasının içine düşen ekibin içinden birinin yüzüne kaygan bir yaratık yapışır. Ridley Scott’ın yönettiği Alien (Yaratık/ 1979) öylesine bir başarı kazanır ki devam bölümleri çekilir. “Kimse bu geminin nereden geldiğini, bu dev heykeli kimin yaptığını merak etmedi. Oysa bunların işlenmesi gerekiyordu” diyen Scott, Prometheus’u (2012) Alien’ın başlangıç filmi olarak gerçekleştirir. Alien ile bağlantı filmin son 12 dakikasında kurulur. “Başta, Prometheus’u Alien’ın devamı olarak yapmayı düşündüm. Sonra bende saplantıya dönüşen Space Jockey sorusuna yöneldim. İnsansı dev heykel büyük bir soru içeriyordu” diyen Scott, Prometheus mitine metaforik bir gönderme de yapar.

Prometheus adlı geminin sahibi Peter Weyland kendini Prometheus olarak görmektedir, amacı yabancı bir gezegende uzay sömürgesi kurup tanrılara meydan okumaktır. “Dünya’mızda bizden önce kesinlikle birileri vardı. Bir uygarlığın yitiminin ardından başka bir uygarlık belirdi, sonra da katalizmle yok oldu. Galaksimizde başka canlı türlerinin olduğunu kabul etmeliyiz” diyor Ridley Scott.

 

Yaratıcı usta Prometheus ve Alien: Covenant’ın insanın kökenlerini sorgulayan kendi inançlarından oluştuğunu söylüyor: “İnsan türü rastgele bir biyolojik kazadan oluşmadı. Herşeyin yüksek bir güce bağlı olduğunu düşünüyorum. Bu gücü tanrı ya da başka birşey olarak tanımlayabilirsiniz”. İlk Yaratık’ın ana yapısı eski B sınıfı bir filmden türedi. Fakat Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerritt, Ian Holm, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, Yaphet Kotto gibi yetkin oyunculardan oluşan kadrosu, Scott’ın ustalığı ve sıradışı vizyonuyla bir A filmine dönüştü. Seride biyolojik silah olarak tasarlanan Yaratık’ı yumurta, surata yapışan, göğüs kafesinden fırlayan en sonunda da delikanlı olarak izledik.

Alien: Covenant, Alien serisi ve Prometheus arasında bir köprü kuruyor, Yaratık’ın kökenlerinin nereden geldiğini açıklıyor. Bu yaratıkları kimler yaptı, ne için yapıldılar sorularını soruyor. Etiği, ahlaka uygunluğu, ölümsüzlüğü, insanı kimin ve niçin yarattığını sorguluyor. Son bölüm Prometheus’tan on yıl sonra geçiyor. Yeni bir koloni kurmak için yerleşimcileri taşıyan Covenant uzay gemisi Origae-6 gezegenine doğru yol almaktadır, bir kaza sonucu gemi başka bir gezegene iner. Burası her ne kadar cennet gibi görünse de karanlık bir yanı vardır. Düşlerdeki cennet gibi değildir, tekinsiz, uğursuz, korkutucudur.

Prometheus’ta izlediğimiz arkeolog Dr. Elizabeth Shaw, Weyland şirketinin sahibi Peter Weyland, android David Covenant’ta da karşımıza çıkarlar. Filmin açılış sekansı iri mavi bir gözle başlar. Android David’in kökenini izleriz. Bir ses David’e kendini nasıl hissediyorsun diye sorar. David, capcanlı diye yanıtlar. Peter Weyland kırk yaşında genç bir adamdır, David ona baba diye seslenir. Yakın plan mavi gözle Ridley Scott, 2001: A Space Odyssey’deki (2001 Uzay Yolu Macerası/ 1968) bilgisayar Hall’ın kırmızı lensine gönderme yapar. Böylece Stanley Kubrick’i de saygıyla selamlar.

“13 ve 15 yaş izleyici kitlesi için korku filmi yapıyorsanız eliniz kolunuz bağlı demektir. 18 yaş için yapıyorsanız çok sayıda yaratık ve şiddet koyabilirsiniz” diyen Ridley Scott, izleyicinin isteğine kulak verip Alien: Covenant’a farklı yaratıklar koydu. Göğüs kafesini patlatan yaratıkların yerini omuza yerleşen yaratıklar aldı. Yeni nesil yaratıklar daha küçükler ama daha yırtıcılar.

Ridley Scott’ın üçüncü kez yönettiği, Katherine Waterston, Michael Fassbender, Guy Pearce, Billy Crudup, Noomi Rapace, Danny McBride, James Franco, Demian Bichir, Carmen Ejogo, Callie Hernandez’in oynadığı Alien: Covenant 12 Mayıs’ta sinemalarımızda gösterime giriyor.


Alien serisi: Alien (Yaratık/ 1979) Yönetmen: Ridley Scott, Aliens (Yaratık 2/ 1986) Yönetmen: James Cameron, Alien 3 (Yaratık 3/ 1992) Yönetmen: David Fincher, Alien: Ressurection (Yaratık: Diriliş/ 1997) Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet, Alien versus Predator (Alien Predator’a Karşı/ 2004) Yönetmen: Paul W.S. Anderson, Aliens versus Predator: Requiem (2007) Yönetmenler: Colin Strause, Greg Strause, Prometheus (2012) Yönetmen: Ridley Scott, Alien: Covenant (2017) Yönetmen: Ridley Scott.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr