Geçen yıl küresel ekonomik ortamın da desteği ile Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda (UDY) yüzde 36 artış yaşandı. Türkiye 16.5 milyar dolar UDY çekerken, toplam küresel yatırımdan aldığı pay uzun süredir olduğu gibi yüzde 1’i aşamadı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün tüm dünyada eşzamanlı açıklanan “2016 Dünya Yatırım Raporu” na göre 2015’te tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım akışı yüzde 38 artışla 1.76 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’nin gelişen ülkeler içinde küresel UDY’den aldığı pay yüzde 2, gelişen Asya içinde aldığı pay yüzde 3, Batı Asya bölgesindeki payı ise yüzde 39 oldu. Türkiye’ye yönelik UDY girişlerinde ilk üç sırayı gayrimenkul, imalat sanayi ve finans sektörleri aldı.

2016’nın ilk dört ayında sınır ötesi birleşme ve satınalma işlemleri 2015’in aynı dönemine göre yüzde 32 azalırken, küresel doğrudan yatırımlarda yüzde 10-15 gerileme bekleniyor. Bu da Türkiye’ye girişleri de olumsuz etkileyecek. Türkiye’nin coğrafi avantajı ve taşıdığı potansiyel göz önüne alındığında yüzde 1’lik payın yeterli olmadığını söyleyen YASED Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu, “Türkiye’nin en fazla yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girmesi için bunu yüzde 3’lere çıkması gerek. Bu da her yıl 45-50 milyar dolar yatırım anlamına geliyor” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr