ABD’nin köklü gazetelerinden The Washington Post’ta yayınlanan yazıda Türkiye’de son yaşanan gelişmelerin akla 20’nci yüzyıl totaliterliğinin kan dondurucu klişelerini ve karanlık anlarını hatırlattığı belirtildi.

Türkiye’nin Suriye’deki radikal grupları silahlandırdığı ve desteklediği öne sürülen yazıda Türkiye’de gerçekleşen bombalı saldırılara atıfla, “Türkiye alevlendirdiği terörizmin tehlikeli misillemesini yaşıyor” dendi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan eski ABD büyükelçilerine 'istifa' yanıtı

‘Türkiye ekonomik durgunluk ve iç savaşa sürükleniyor’

Türkiye otoriterliğin yanı sıra ekonomik durgunluk ve iç savaşa sürüklendiği ifade edilen yazıda, “Bu otoriterliğin ve istikrarsızlığın sonuçları Türkiye’nin turizm endüstrisini kötü biçimde etkiliyor ve Türkiye ekonomisinin geleceğinden kaygı duyan pek çok ekonomisti ve yabancı yatırımcıların gözünü korkutuyor” dendi.

Yazıda şu görüşlere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye, durmadan otoriterliğe ve istikrarsızlığa gömüldü. Hükümetin Türkiye’nin yüksek tirajlı gazetesi de dahil olmak üzere muhalif medya gruplarına el koyması Erdoğan’ın ülkesinin potansiyeline nasıl ihanet ettiğinin yalnızca son göstergesi.

‘Demokrasi, bundan böyle Erdoğan’la ilerleyemez’

Açıkçası demokrasi, bundan böyle Erdoğan’la ilerleyemez. AKP’nin başlangıçta vaat ettiği dönüştürücü reformlar temel özgürlüklerin ve yasal hakların sistematik istismarına yol açtı. AKP’nin demokratik olmayan tavrına yol açan askeri nüfuzu ele geçirme çabası, siyasi rakiplerinin önüne konan sahte delillerin yer aldığı davalarla ortaya çıktı.

‘Erdoğan ya reform yapmalı ya da istifa etmeli’

Geçen sene AKP ve PKK arasındaki müzakerelerin çökmesi, askeri çatışmayı yeniden canlandırdı.

Güçlü, istikrarlı ve demokratik bir Türkiye’nin mümkün ve elzem olduğuna inanmaya devam edeceğiz. Ama bu, hükümetin bu hedeflere bağlı kalmasını ve kararlı olmasını gerekli kılıyor. Eğer Erdoğan ülkesine daha parlak bir gelecek hazırlamayı hala istiyorsa, ya reform yapmalı ya da istifa etmeli.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr