* Kahramanlık arıyor: Kulislerde Davutoğlu’nun pazarlığını yaptığı vize serbestisinde Erdoğan’ın kendisine ait veya yeni Başbakan’a ait bir başarı öyküsü yazmayı planladığı konuşuluyor. Böylece süreçte Davutoğlu’nun yerini alacak yeni bir statüko oluşturmayı hedefliyor. Bu durumda dahi AB, Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşme yolunda adım atmak yerine ‘kozmetik değişiklikler’ yapacağı görüşünde.

* Masada söylem aynı: Erdoğan’ın mutabakatın uygulanmasını Ekim’e erteleyebileceği yönündeki açıklamalarına karşın Türk tarafı masada bir değişim göstermedi ve görüşmelerde hâlâ “Haziran sonunu” hedefliyor. Bu tutumda AB çevrelerinde Erdoğan’ın “pazarlık kozunu artırdığı” yorumlarına neden oluyor.

* İç politika dengesi: AB, son dönemde Türkiye’de bozulan imajından çok rahatsız. Erdoğan’ın anlaşmayı feshetme olasılığının iç politikaya nasıl yansıyacağı, vize serbestisinin Türkiye vatandaşları için etkisinin ne olduğu da yanıt aranan sorular arasında.

* Cemaat kaygısı: Erdoğan, terör tanımında değişikliğe gidilmesine PKK gerekçesiyle karşı çıkarken Gülen cemaatine, mahkeme kararı olmadan ‘terörist’ tanımlamasının yapılması da AB’nin öncelikleri arasında. AB, Güvenlik Paketi’nde eskiye dönülmesinde ısrarlı.

* Yunanistan seçeneği: AB ile Türkiye arasında uygulanan mülteci mutabakatı, AB üyesi ülkelere Yunanistan’ın başarısını da ortaya koydu. Kaynaklar, Türkiye’nin mutabakatı bozması halinde 6 milyar Avro’nun da ekonomik sıkıntı içindeki Yunanistan’a verilmesinden yana.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr