Amerikası, Norveç’i Dubai’si apayrı bir büroksi. Bir seyahatin en karmaşık tarafına hoşgeldiniz. Sizlere vize almanın inceliklerini detay detay anlatıyoruz. Bundan sonra vize dendiğinde aklınıza “çocuk oyuncağı” gelecek.

Vize Nedir?

Vize, bir ülkeden bir ülkeye girişte konsolosluk tarafından giriş yapmak istediğiniz ülkenin size “ülkemize hoş geldiniz, memleketimizde bizim size izin verdiğimiz tarih aralığında bulunabilirsiniz” demesidir. Gereklidir. Olmazsa olmaz değildir. Bazı ülkeler Türkiye’den vize istememektedir. Bu konu ayrı bir yazı başlığıdır.

Vizeyi Kimler Alır?

Akli dengesi ister yerinde ister değil, ister 18 yaşını doldurmuş olsun ister olmasın, vize uygulaması gereken her ülke, uygun kriterler sağlandığında o ülkeye giriş için vize verir. Suçluysanız, ne bileyim banka falan soyduysanız hiç vize almaya çalışmayın. Yazının buradan sonraki kısmını da hiç okumanıza gerek yok. Vallahi hadi yine yırttınız.

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İşte en can alıcı soruya geldik. Unutmayalım ki bu iş bir uluslararası bürokrasi örneğidir. Kişiselleştirmeyelim, “Fransa bana vize vermedi, o kadar da Fransız kakülü kestirmiştim saçıma” “Nasıl da çekik gözlerim var Çin’den vize almak zorunda mıyım?” gibi sorular sizi yorar, sıkar. Bunlara hiç girmeyin, siz evraklarınızı toparlayın, bize ulaştırın bitti gitti.

Biyometrik Fotoğraf

Çok önemli bir vize gerçeği oluyor kendisi. Yeryüzünde çekilebilecek en çirkin fotoğrafınızın diğer adı. 35mm*45mm ölçülerinde karşıya bakarak çektirdiğiniz fotoğraftır. Eğer 30 yaşındaysanız, 11 yaşındayken teyzenizin düğününde çekilmiş fotoğrafınızı falan getirmeyin olmaz. Hemen her fotoğrafçı biyometrik fotoğraf istiyorum dediğinizde itina ile çeker ve hemen teslim eder. Tıpkı mahalemizde dolaşan overlokçu gibi. Vize için 2 adet gereklidir. Ama siz isterseniz 4 adet getirin, konsolosluktaki memur sizi beğenirse fotoğrafınızı yeğenine gösterir belki, kısmet…

4B ve 4A Belgeleri

Bu belgeler çalışanlar ve iş verenlerin aldıkları sigorta hizmet dökümleridir. E-devletten temin ediyorsunuz. Çalışansanız 4A, işverenseniz 4B. Kurcalamayın, çıkış alın ve dosyanıza koyun. Öğrenciyseniz eğer, okuldan öğrenci belgesi almanız gerekiyor. Bir de güzel hatırlatma artık öğrenciler pasaport harcı ödemiyorlar. En az 200 TL cepte demektir. Onunla da artık bir festival fazla gezin.

Dilekçe, Faaliyet Belgesi, İmza Sirküsü, Ticaret Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, Davetiye, Hesap Dökümü, İşe Giriş Belgesi, Maaş Bordrosu

Şirketi satın almıyorsunuz bir kere boş hayallere kapılmayın. Bütün bu belgeler vize almanız için konsolosluktan istenen belgeler.

Dilekçe önemlidir. Hangi Ülkeye gidecekseniz oranın ilgili konsolosluğuna yazarsınız. Çalışansanız antetli kağıt olması ve imza yetkilisi kişinin imzalayıp kaşelemesi gerekir. Öyle Game of Thrones izleyip, mum damlatıp üzerine yüzük basmaya çalışanlar görüyoruz son yıllarda, yapmayın öyle şeyler.

Diğer tüm belgeler için size kimseye vermediğimiz ipucunu veriyoruz sıkı duru, şirketin muhasebecisine gidin, yukarıdaki belgeleri istediğinizi söyleyin. Arkanıza yaslanın ve bekleyin. İşte bu kadar.

Tapu, Banka Hesap Dökümü

Bu belgeler eğer çok zenginseniz verilmesi gerekenlerdir. Şaka şaka tabii ki öyle değil. Ancak çalışmıyorsanız, emekliyseniz gibi durumlarda gerekli. Yine emekliler, maaşlarını aldıkları bankanın dökümünü gerekli evrakların yanına usulca iliştiriversinler.

Genel olarak vize için istenen belgeler bu şekilde. Ancak bazı durumlarda farklı bir takım evraklar da istenebiliyor. Turistik gidiyorsanız biraz azalıyor belgeler, iş için gidiyorsanız biraz artıyor gibi düşünebilirsiniz. Öğrenciyseniz ek bir takım belge, fuar katılımcısıysanız fuar giriş kartı gibi ufak detaylar var. Sonuca gelecek olursak, biz işte tam bu noktalarda yardımınıza koşuyoruz. Nasıl mı? Şöyle, bize kan grubunuzu söylüyorsunuz biz sizin için gerekli evrakları… İster mail ister telefon yoluyla size gerekli evraklarınızı söylüyoruz, bize teslim ediyorsunuz artık sonrası bizde. Yalnız rica edeceğiz, 6 yıllık vizem olsun, yok bin girişli olsun, bir gideyim bird aha da gelmeyeyim gibi doğa üstü isteklerde bulunmayınız. Zira vizeyi biz değil, konsolosluklar veriyor.

Bol tatilli, gezmeli tozmalı günler dileriz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr