Hükümet, ekonomideki gelişmeler ve ihtiyaçları dikkate alarak vergi sisteminde de önemli değişikliklere gidiyor. Beş yıllık vergi incelemeleri nedeniyle çok yüksek miktarda cezalarla karşı karşıya kalan mükellefler de nefes alacak. Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre Maliye Bakanlığı'nın uygulayacağı yeni sistemde, vergide ceza yükü hafifleyecek, şirketlerin eli rahatlayacak, geriye dönük vergi incelemeleri 5 yıldan 3'e düşecek, pişmanlık ödemesi sistemine geçilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017'den itibaren başlayan dönemlerde vergi inceleme süresinin artık 3 yıl olacağını belirterek, "Düzenleme şu andaki mevcut süreleri öne çekmeyecek. Örneğin 2011-2012 yılına ilişkin inceleme sürelerinde kısalma meydana getirmeyeceğiz, o haksızlık olur. Bunu gelecek yılın başından itibaren başlatacağız" dedi. Yeni sistemle konut kredisiyle ev alanlar, kira geliri elde eden ev sahipleri, işadamlarına yönelik bulunan tespitler önce mükellefle paylaşılacak. Eksiklikler mükellefe iletilerek 15 günlük süre verilecek ve 'gelin ödemenizi yapın' denilecek.

İNCELEMEYE ONLİNE TAKİP

Mükellefler vergi incelemelerinin hangi aşamada olduğunu internet ortamından 'online' takip edebilecek. Vergi inceleme elemanından her türlü bilgiyi talep etme hakkına kavuşulacak. Yeminli mali müşavir istediğinde inceleme tamamlanmadan önce gelerek denetim elemanından incelemenin seyrine ilişkin bilgi alabilecek. İnceleme

TECİL YERİNE TAKSİT İMKÂNI

Vergi incelemelerinde mükellefin geriye dönük üç yıllık karnesi çıkarılacak. Bu sürede vergisini düzenli ödeyenler için vergi indirimi yapılacak. Bu uygulama ile geçmişe dönük matrah artırımı talepleri de gelmeyecek. Maliye, yeni dönemde vergisini düzenli ödeyen ancak işlerin ters gitmesi nedeniyle zora giren mükellefin de elinden tutacak. Mevcut uygulamadaki "tecil" yerine uzun vadelerde taksit imkânı, faiz alınmaması, teminat istenmemesi seçenekleri getirilecek.

MÜKELLEFE SAVUNMA HAKKI

Bakan Ağbal, vergi kanunlarına göre mükellefin geçmiş 5 yıla ilişkin hesaplarının incelenebildiğini anımsatarak, "Bu yıl itibarıyla bakanlık olarak 2011'e kadar geriye dönük inceleme yapabiliyoruz. Bu da mükellefte tedirginliğe yol açıyor. Hem mükelleflerimiz için ciddi anlamda geriye dönük belirsizliği ortadan kaldıracak hem de maliye idaresi daha etkin bir denetim ortamını oluşturacak. Bu kadar sürede yapılan inceleme nedeniyle ciddi tutarlarda vergi ve cezalar ortaya çıkabiliyor. Artık üç yıl yapılsın, mükellef de kendini savunabilsin diyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr