Papa, bugün sona erecek olan Ermenistan ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanlığı sarayında yaptığı konuşmada, 1915 Olayları’ndan bahsederken hazırlanan metinden bağımsız olarak, “Bu trajedi, bu soykırım, ne yazık ki geçen yüzyılın elim felaketlerinin başlangıcı oldu” demişti.

Bu sözlere Türkiye’den ilk tepki, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den gelmişti.
Papa’nın ve Papalığın faaliyetlerinde haçlı zihniyetinin bütün izlerini ve yansımalarını görmenin mümkün olduğunu söyleyen Canikli, "Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor" demişti.

Ruhani liderin gezisini takip eden gazetecilerin, Türkiye’nin tepkisine ilişkin soruları üzerine Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi bir açıklama yaptı.

“PAPA HAÇLI SEFERİ YAPMIYOR”
Peder Lombardi, “Eğer Papa dikkatle dinlenirse, sözlerinde Haçlı ruhuyla örtüşen hiçbir şey olmadığı açıkça görülecektir. Ben sadece, Papa’nın ne söylemek ve ne yapmak istediğini doğru anlamaya davet ediyorum” dedi.

Ermenistan seyahati boyunca, Papa’nın okuduğu hiçbir metinde ya da kullandığı hiçbir kelimede Türkiye’ye karşı bir düşmanlık göstergesi olmadığını dile getiren Lombardi, “Papa’nın gerçek niyeti, uluslar arasında daima barış ve diyalog inşa edilmesini sağlamaktır. Bunun için dua da etti. O, Türk halkının aleyhine tek bir söz söylememiştir. Papa, Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma arzusunu dile getirmiştir. Haçlı zihniyeti yoktur” diye sözlerini sürdürdü.

PAPA, TÜRKİYE VE ERMENİSTAN’IN UZLAŞMASI İÇİN DUA ETTİ
Papa, dün başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’ndan binlerce kişiyle bir araya gelmiş, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşı sağlanması ve Dağlık Karabağ’a barış gelmesi için dua etmişti.
Papa, Ermeni gençleri ise büyüklerinin akil hazinesinden faydalanarak barışı inşa etmeye davet ederek, “Barışı inşa etmeyi çok isteyin, buluşma ve uzlaşma kültürünün aktif destekçileri olun. Tanrı sizin geleceğinizi korusun ve Ermeni halkı ile Türk halkı arasında uzlaşma yolunu yeniden sağlasın ve Dağlık Karabağ’a da barışı doğursun” diye konuşmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr