Philippe Petit’nin To Reach the Clouds adlı kitabından uyarlanan, James Marsh’ın Akademi ödüllü belgeseli Man on Wire’a da (Teldeki Adam / 2008) konu olan gerçek öykü Robert Zemeckis’in yorumuyla izleyiciyi tinsel bir yolculuğa çıkartıyor.

İlk kez sekiz yaşındayken ip cambazlarını izleyen ve büyülenen Philippe aklına akrobat olmayı koyar. Kendi kendini yetiştiren Philippe ebeveynlerinin tüm karşı koymalarına karşın Paris’e gider. Burada bir rastlantı sonucu yaşamının en büyük amacını keşfeder: Dünya Ticaret Merkezi’nin İkiz Kuleleri arasında yürümek. Bu olağanüstü girişimini ancak izinsiz yapabileceğinin ayrımında olan Philippe güvendiği kişilerden oluşan bir ekip kurar.

Anarşist Philippe, İkiz Kuleler’in Amerika’nın süper gücünü, kapitalizmi simgelediğini bilse de onların kendisi gibi bir sanatçı için varoluş sahnesi olarak inşa edildiklerini düşünmektedir. Philippe’in dünyanın en yüksek kulelerine bakışı naftir, ona göre kuleler insan elinden çıkma, lojistik dahiliğin ürünleridir. O , 20. yüzyılın devasa mimari yapılarına izini bırakmak istiyordur.

7 Ağustos 1974 sabahı iki kule arasına kablo çeken Philippe, suç ortaklarının desteğiyle de yerden 400 metre yükseklikte soluk kesici yürüyüşünü gerçekleştirir. Yaptığı bu tehlikeli yürüyüş benzersizdir, yinelenemez.

Projesine 2006’da başlayan Zemeckis, sıradanla imkansızı harmanlayan, imkansızı gerçekleştirmek için gündelik yaşamdan kaçan karakterlerin öykülerini anlatmayı yeğliyor. Ekonomik erki simgeleyen İkiz Kuleleri, Zemeckis sanatsal ve yaratıcı dokunuşyla olumlu, kabul edilebilir kılıyor. Onun kahramanları genelde yalnız, dürüst, tinsel yolculuğa çıkmış bireyler.

Arayış, varoluş, yazgı, düşler, özgürlük, dönüşüm, minnettar olmak, vazgeçmemek temalarını gerilim–serüven–dram–romantizm türlerini karıştırarak anlatan filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri yer alıyor.

“Filmimde kulelerin düşsel bir auraları var. Onları mitolojik karakterler olarak yansıtmak istedim. Milliyetçilik, yurtseverlik gösterisi yaptığımı sananlar olacak ama bence anlattığım çok daha karmaşık bir olgu” diyor Robert Zemeckis.

The Walk (Tehlikeli Yürüyüş) Yönetmen: Robert Zemeckis Oyuncular: Joseph Gordon–Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon, James Badge Dale, Clément Sibony, César Domboy, Benedict Samuel, Ben Schwartz / 2015, 118 dakika, BirFilm/ Format: Dvd, BasOynat, 3D Blu–ray.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr