Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla oluşturulan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yurtdışından kaynak temininde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemde ziyaret ettiği Körfez ülkeleri ve Rusya’nın ön plana çıkması bekleniyor.

Reuters’a bilgi veren TVF hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, fonun ilk etapta yurtdışından 20-25 milyar dolara ulaşan bir kaynak sağlaması öngörülürken finansmanda hangi ülkelerin ön plana çıkacağının anahtarı ise Erdoğan’ın son dönemde gerçekleştirdiği yurtdışı ziyaretlerde yatıyor. Bir kaynak, “Körfez ülkelerine yapılan tüm ziyaretlerde TVF gündeme geldi ve hepsinden de pozitif geri dönüş alındı” bilgisini verdi.

Gündeme geldi

Erdoğan şubatta Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn’i ziyaret ederken geçen hafta sonu ise Rusya’ya günübirlik bir ziyarette bulundu.

AKP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, “TVF kanalı ile ilk etapta Körfez ülkelerinden önemli bir kaynak Türkiye’ye gelecektir. İlk etapta Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul için önemli bir kaynağın sağlanması mümkün. Rusya ile de daha önce görüşülen proje kapsamında işbirliği yapılabilir” dedi. Körfez ülkeleri daha çok İslami finansmanın da temelini oluşturan faiz içermeyen finansman yöntemlerini tercih ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr